Beleggen voor beginners

Getty Images

Beleggen levert meer op dan een spaarrekening. Maar meer rendement betekent ook meer risico. Is beleggen een goed idee? En hoe pak je het aan? Een expert en een belegger vertellen.

Vorig jaar jaar steeg het aantal beleggende huishoudens in Nederland met 17 procent naar 1,75 miljoen. Volgens onderzoeksbureau Kantar is ruim één op de zes nieuwe beleggers 60-plus. Starten met beleggen is gemakkelijk. Een goede manier is beleggen in een beleggingsfonds of een ETF (Exchange Trade Fund), ook wel tracker genoemd. Dan zijn de beleggingen – en dus de risico’s – automatisch gespreid, want als je belegt in een fonds of ETF, beleg je in een heleboel bedrijven tegelijk. “Je koopt niet één aandeel, maar een mandje”, zegt Schmets. Beleggen op de beurs kan bij elke bank, maar ook bij brokers (beleggingsbanken), zoals Binck of DeGiro.
Vroeger openden mensen een beleggingsrekening bij hun eigen bank. Vervolgens keken ze waarin ze wilden beleggen. Dan is het aanbod beperkter. Tegenwoordig kiezen beleggers eerst een fonds of ETF. Rechtstreeks beleggen in bedrijven kan ook. “Maar let op, een goed aandeel is geen aandeel van een bedrijf dat goed presteert, maar een aandeel dat je koopt voor een goede prijs”, zegt Schmets. “En dat weet je alleen als je veel weet van een bedrijf én van de beurs.”

Extra kosten

Zowel in fondsen als ETF’s is een enorme keus. Sommige hebben aandelen in een werelddeel, andere wereldwijd. Andere richten zich op bepaalde sectoren, zoals gezondheidszorg of ICT. “Beginnende beleggers kunnen het beste kiezen voor een fonds of een ETF met een brede spreiding, dus wereldwijd”, adviseert Schmets. Meestal is een ETF de beste keuze, want dan zijn de kosten lager. Een ETF volgt passief een aandelenindex, terwijl bij een beleggingsfonds fondsbeheerders actief zoeken naar de beste aandelen. Dat levert niet altijd betere resultaten op, maar zorgt wel voor extra kosten. “Als je meer betaalt dan een half procent van het ingelegde bedrag per jaar, betaal je te veel”, vindt Schmets. Kijk ook of er andere kosten zijn, bijvoorbeeld instapkosten. Wie 3 procent instapkosten betaalt, houdt van elke inleg van €100 maar €97 euro over om te beleggen. “Dat lijkt niet veel, maar op de lange termijn maakt dat veel uit voor je rendement.”

Offensief of defensief

Rendement maken wil iedereen. Maar bij rendement horen risico’s. Wie er niet van wakker ligt als de aandelen fors in waarde dalen, kan kiezen voor een ETF of fonds met een ‘offensief’ profiel. Wie rendement leuk vindt, maar vooral geen geld wil verliezen, kan beter een ‘defensief’ profiel kiezen. “Beleg alleen met geld dat je overhebt”, adviseert Schmets. Wie het geld volgend jaar nodig heeft, heeft een probleem als de aandelen op dat moment laag staan. “Maar als je het geld de komende tien jaar niet nodig hebt, is er niets mis met beleggen.”

Beleggen buiten de beurs om

Naast beursbeleggen kan je er ook voor kiezen om te beleggen in fondsen die investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven en projecten. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan vastgoedprojecten of duurzame energieprojecten.
Je belegt dan vaak in een fonds dat jouw geld direct investeert in projecten of bedrijven waar ze een lening aan verschaffen of aandelen van kopen. Het voordeel is dat koersontwikkelingen binnen dergelijke fondsen direct is gekoppeld aan de ontwikkeling van de projecten en bedrijven waar het fonds in investeert. Ontwikkelen de investeringen zich positief dan stijgt de koers en ontwikkelen de investeringen zich negatief dan daalt de koers.
Anders is dit bij bijvoorbeeld beursbeleggen of beleggen in crypto, hier is de koers ook zeer afhankelijk van globale ontwikkelingen, marktsentiment én vraag en aanbod. Hier zijn over het algemeen dan ook veel meer, en grotere, fluctuaties zichtbaar.

Veel beginnende beleggers starten dan ook met beleggen in fondsen die niet beursgenoteerd zijn omdat deze veelal stabieler zijn. Bovendien investeren die fondsen vaak in projecten in Nederland wat het ook een stuk overzichtelijker maakt.

Tips
Finner.nl is een handige site om te oriënteren voor beursbeleggen. Wilt u investeren in duurzame energieprojecten in Nederland? Neem dan eens een kijkje op de site van meewind.nl

Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine mei 2021