Vandaag is dé dag om met beleggen te starten

Getty Images

De spaarrente is al lang niet meer dan 1 procent. Veel mensen zoeken daarom naar andere mogelijkheden om verstandig met hun geld om te gaan. Misschien dan toch… beleggen?

Bij beleggen denken veel mensen direct: 'Dat is niets voor mij', moeilijke termen of 'daar heb ik geen geld voor'. Onterecht, want beleggen hoeft helemaal niet ingewikkeld of eng te zijn. En u heeft er ook geen groot vermogen voor nodig. Er zijn eenvoudige vormen van beleggen die prima geschikt zijn voor mensen die weinig van beleggen weten.

Sparen

Sparen heeft een aantal dingen die ervaren worden als voordeel. Mensen kennen het, het is veilig en het is duidelijk: de rente staat min of meer vast. Kortom, het voelt betrouwbaar en comfortabel. Maar er hangt een prijskaartje hangt aan dit comfort. Op lange termijn – bijvoorbeeld 25 jaar – rendeert beleggen beter dan sparen. Hieronder een voorbeeld van het verschil tussen rendementen op sparen en beleggen. En wat in eerste instantie maar een paar procent lijkt, loopt in de loop van de tijd op naar sterk verschillende eindbedragen.

Voorbeeld

Piet heeft 25 jaar lang iedere maand €100 gespaard. De rente die hij daarop ontving was 3,3% (ongeveer de gemiddelde rente vanaf 1974). Piet heeft na 25 jaar € 46.500 op zijn spaarrekening staan.

Anne heeft gekozen om 25 jaar lang in goed gespreide mandjes (ETF’s) van aandelen en obligaties te beleggen. Ze begon, net als Piet, ook met niets en iedere maand stortte zij €100 op haar beleggersrekening. Ze weet een jaarlijkse nettorendement van 7% te realiseren. Op de rekening van Anne staat na 25 jaar een bedrag van € 81.500. Een verschil van maar liefst € 35.000! 

NB Belastingen en inflatie zijn in dit eenvoudige voorbeeld buiten beschouwing gelaten. 

Conclusie

Zoals u kunt zien heeft beleggen Anne veel meer opgeleverd dan de spaarrekening van Piet. Beleggen lijkt dus een verstandige keuze. Omdat Anne iedere maand €100 euro op haar rekening stortte, maakt het ook niet uit wanneer ze begon, daarom is vandaag de dag om te starten. Succesvol beleggen kan al in 10 minuten per jaar.

 

Auteur