Beleg ook met uw hart: makkelijker dan u denkt

Getty Images

Als belegger kunt u uw eigen kleur geven aan uw portefeuille. Als u gelooft dat duurzame bedrijven de toekomst hebben, dan kunt u beleggen in dit soort bedrijven.

Als u gelooft in ‘robotics’, beleg dan in ‘robotics’. Of in het thema ‘water’, vergrijzing, of in de regio Zuid-Amerika. Dat kan allemaal als belegger. Ook met een goed gespreide portefeuille.

Bekijk uw portefeuille nu eens als een taart met twee lagen. Dan is de eerste laag van uw portefeuille opgebouwd uit goed gespreide beleggingen tegen lage kosten. Maar juist in de tweede laag geeft u uw eigen kleur. Daarin maakt u hele specifieke keuzes - over waarin u wilt beleggen, als u dat wilt. U zou de eerste laag dus kunnen zien als een algemene of basisbelegging en de tweede laag als een specifieke belegging. Uw eigen voorkeuren komen tot uitdrukking in deze tweede laag.

Eerste laag

Er zijn sinds een paar jaar een aantal mogelijkheden die eigenlijk alles in zich hebben: veel spreiding en lage kosten. Bij bijvoorbeeld Binck Fundcoach worden deze oplossingen dan ook de Alles-in-1 Portefeuilles genoemd. Er wordt bij de Alles-in-1 Portefeuille automatisch belegd in verschillende ETF’s. Dit zijn heel goed gespreide mandjes van aandelen, obligaties en bijvoorbeeld vastgoed. Dus met de spreiding over de verschillende beleggingscategorieën zit het wel goed. Verder zorgt de aanbieder ervoor dat de portefeuille in balans blijft binnen het gekozen risicoprofiel. Voor dit zogenoemde 'herbalanceren' worden geen extra kosten in rekening gebracht. Het is dus een Alles-in-1 Portefeuille voor een lage prijs. Ze zijn al beschikbaar met een kostenniveau vanaf 0,27% per jaar!

Op dit moment zijn er twee aanbieders van zo’n portefeuille. De eerste is Think ETF’s (Binck is hier aandeelhouder van) en BlackRock (de grootste vermogensbeheerder ter wereld). De portefeuilles worden in drie risicograden aangeboden: defensief, neutraal en offensief. Afhankelijk van uw leeftijd en risicobereidheid maakt u de keuze. En als u eenmaal gekozen heeft voor een bepaald profiel en gekozen heeft voor het periodiek beleggen, is het een kwestie van lange adem. U weet dat u goed gespreid bent, u weet dat de kosten laag zijn en dat de portefeuille goed onderhouden wordt. Kortom, u weet dat de financiële zaken goed geregeld zijn.[ITEMADVERTORIAL]

Tweede laag

U zou deze laag kunnen zien als uw persoonlijke voorkeur. Als uw persoonlijke ‘touch’ aan uw beleggingsportefeuille. Waar het in de eerste laag vooral gaat over veel spreiding, maakt u in de tweede laag expliciete keuzes. U kunt dit doen met bijvoorbeeld thema’s, regio’s of sectoren. Of met individuele aandelen waar u vertrouwen in heeft. 

Kortom, u kunt voor ultiem gemak gaan door te kiezen voor een Alles-in-1 Portefeuille. Daarnaast zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om uw beleggingsportefeuille meer persoonlijke kleur te geven door een aantal specifieke keuzes te maken.

Bekijk ook dit filmpje:

Auteur