Beleggen voor een betere wereld

Getty Images

Door de lage rente levert sparen vandaag de dag amper nog iets op. Beleggen kan daarom een interessant alternatief zijn. Zo kunt u niet alleen meer vermogen opbouwen maar ook duurzame doelen ondersteunen.

Beleggen in plaats van sparen

Beleggen was vroeger nog iets voor specialisten met veel kennis van de beurs. Dat is al een poosje niet meer het geval. Tegenwoordig kan iedereen eenvoudig vanuit huis aandelen in bedrijven kopen, speculeren of op een andere manier vermogen opbouwen met beleggen. Er zijn apps als Bux waarmee je simpel en direct vanaf je smartphone je beleggingen beheert. Maar daarvoor is enige kennis van zaken toch wel belangrijk. Willekeurig uw geld in bepaalde bedrijven steken zonder voldoende te weten wat ze doen, is geen goed idee. Tenslotte kan een belegging ook minder waard worden, zodat u geld verliest.

Dit verliesrisico is er bij beleggen altijd, wat het anders maakt dan sparen. Aan de andere kant: de overheid heft gewoon belasting op spaargeld alsof daar nog met ruime rente winst op wordt gemaakt. Dat maakt dat u boven een bepaald spaarsaldo altijd gegarandeerd een deel van uw vermogen verliest. U kunt dan eigenlijk net zo goed gaan beleggen. U heeft dan in ieder geval een kans op meer vermogen.

Wel is het verliesrisico een goede reden om alleen te beleggen met geld dat u niet direct nodig heeft. Reserveer hier daarom geld voor dat u eventueel kunt missen, mocht het niet goed gaan.

U hoeft niet per se veel geld te hebben om te gaan beleggen. Als u 50.000 euro kan missen voor een belegging is dat natuurlijk mooi, maar slechts een paar tientjes per maand inleggen is ook prima mogelijk. Het is zelfs aan te raden rustig te beginnen. Bevalt het beleggen goed, dan kunt u er altijd meer geld in steken.

Kiezen voor duurzaam

Hoewel het misschien lijkt alsof de meeste mensen alleen beleggen om er financieel beter van te worden, zijn er ook veel mensen die graag bedrijven ondersteunen met hun geld om op die manier de wereld een stukje beter te maken. Dat doen ze door te beleggen in initiatieven en projecten op het gebied van duurzaamheid, milieu, armoedebestrijding en meer. Van het geld van beleggers kunnen bedrijven hun activiteiten op deze gebieden beter financieren.

Natuurlijk kunt u direct aandelen kopen in een of meer van zulke bedrijven, zoals bijvoorbeeld Tesla: bekend van de elektrische auto’s. Maar een andere mogelijkheid is instappen in een van de verschillende beleggingsfondsen. 

Het voordeel van een beleggingsfonds is dat de beleggingen voor u worden beheerd. U hoeft dus niet zelf eerst diepgaande kennis van economische zaken te hebben. Het geld dat u in een beleggingsfonds steekt, wordt beheerd door specialisten. Bovendien wordt gespreid belegd over vaak tientallen verschillende bedrijven. Op die manier loopt u heel wat minder risico geld te verliezen.

De mogelijke winsten zijn overigens ook vaak wel wat lager als u belegt via een beleggingsfonds. Dat komt mede omdat een bepaald deel van uw belegging opgaat aan de dienstverlening. Hoeveel dat is, wordt bij de omschrijving van een beleggingsfonds genoemd.

Beleggingsfondsen

Er zijn verschillende aanbieders van beleggingsfondsen. Omdat sparen amper nog een optie is, bieden alle banken wel een of meer beleggingsmogelijkheden aan. Een voordeel daarvan is dat u makkelijk geld kunt overmaken van of naar uw beleggingsrekening.

Daarnaast zijn er ook zelfstandige beleggingsfondsen, waaronder een aantal die zich specifiek richten op investeren in duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

Een aparte vorm van duurzaam beleggen is groen beleggen. Hiervoor zijn er groenfondsen die zich speciaal richten op milieuprojecten die door de overheid zijn goedgekeurd. Het gaat dan bijvoorbeeld om windmolenparken of milieuvriendelijke woningbouw. Een voordeel van beleggen in groenfondsen, naast het goede doel, is de belastingkorting die eraan verbonden is. Daarmee wordt het rendement van groenbeleggingen zo 1 tot 2% hoger. U vindt een overzicht met door de overheid erkende groenfondsen hier.

Starten met beleggen

  • Als u eenmaal besloten heeft duurzaam te gaan beleggen, is het verstandig de volgende stappen te volgen:
  • Kies hoeveel geld u maandelijks of jaarlijks wilt beleggen. Let erop dat u dit geld  voorlopig niet nodig heeft. Begin rustig aan zodat u de kat uit de boom kan kijken.
  • Kies hoe u wilt beleggen. Voor de meeste mensen is een beleggingsfonds de beste keuze.
  • Kijk welke duurzame beleggingsfondsen er zijn. Het makkelijkst is zoeken met een zoekmachine als Google of Duckduckgo op de term: duurzaam beleggen. Er zijn ook websites als https://www.duurzaam-beleggen.nl/ met specifieke informatie over deze beleggingsvorm. Controleer bij de beleggingsfondsen in welk type bedrijven of organisaties ze beleggen en of dat bij uw wensen past. 
  • Let op de risicoaanduiding bij het beleggingsfonds. Een hoog risico geeft een betere kans op een hogere opbrengst maar ook een betere kans op verlies van uw inleg. Beginnen met een laag of gemiddeld risico is het beste.
  • Let erop dat het beleggingsfonds een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zie https://www.afm.nl/nl-nl/consumenten/themas/advies/register
  • En tot slot: wees kritisch op voorspelde rendementen die te mooi zijn om waar te zijn. Dat zijn ze dan namelijk ook bijna altijd in de praktijk. Een opbrengst van 10% of meer is gewoonlijk niet te vertrouwen. Controleer daarom ook de rendementen van voorgaande jaren.