Bespaartips april 2017

Getty Images

April is bespaarmaand! Houdt u straks extra geld over? Lees snel onze nieuwe tips.

1. Pas op met opzeggen. Wilt u af van een loterij, of van de (maandelijkse) donatie aan een goed doel, pas dan op met opzeggen. Er zijn bedrijven actief die u helpen met het opzeggen, maar daar zit wel een prijskaartje aan vast. Ook bij het aanvragen van huur- of zorgtoeslag is het oppassen geblazen. Opzeggen of aanvragen is gratis als je het bij de organisatie zelf doet. Een bedrijf opdracht geven kost je al snel tien euro en het aanvragen van toeslagen zelfs bijna € 40.

2. Zeg op tijd af. In de zorg, maar ook bij restaurants krijg je tegenwoordig al snel een rekening als je niet tijdig de afspraak hebt afgezegd. Voorkom die boete en annuleer tijdig de afspraak bij de tandarts, u specialist of tafel in het restaurant.

3. Laat de waarde bepalen. In nalatenschappen is het zaak om een ieder te laten krijgen wat hem of haar toekomt. Zijn er voorwerpen van waarde in de nalatenschap, laat deze dan taxeren zodat de waarde duidelijk is en daar later geen onenigheid over ontstaat. Breng vervolgens de waarde van de items die iemand uit de boedel wenst in mindering op de som die hij uit de erfenis moet ontvangen.

4. Vergelijken loont. Het aantal aankopen via internet neemt toe. Een van de oorzaken daarvan is dat vergelijken op internet eenvoudiger is dan diverse winkels bezoeken. Laat geen geld liggen en vergelijk op internet. Wilt u dat de winkels in de straat blijven, vergelijk dan eerst op internet en koop in de winkel.

5. Schenk met uitsluiting. Schenken aan kinderen of dierbaren geeft een prettig gevoel. Als uw schenking bij scheiding gedeeld moet worden met de ex-partner  van dit kind of dierbare, voelt dat minder fijn. Om dat te voorkomen is het, zeker bij grotere schenkingen, verstandig om een onderhandse akte op te maken waarin de schenking alleen aan het eigen kind of dierbaren is voorbehouden. Een dergelijke uitsluitingsclausule treft u vaak in uw testament aan. Neem deze over in uw onderhandse akte van schenking en mocht de ontvanger gaan scheiden, dan hoeft de schenking niet gedeeld te worden.

6. Vergeten aan te geven. Komt u er na het doen van de aangifte inkomstenbelasting achter dat u nog wat had moeten aangeven of juist had kunnen aftrekken, doe dan opnieuw aangifte, alleen de laatste aangifte telt. Dit kunt u doen totdat u een definitieve aangifte hebt gedaan..

7. Toch aangifte doen. Hebt u een brief ontvangen van de Belastingdienst waarin staat dat u geen aangifte hoeft te doen, vaar niet blind op die informatie, maar doe toch een poging. Vaak blijkt dat u toch nog wat tegoed hebt, bijvoorbeeld omdat u toch zorgkosten hebt gemaakt of giften gedaan. Blijkt inderdaad dat u niets hoeft te betalen of terugkrijgt, dan kunt u het daarbij laten.

8. Lekker en goedkoop eten. Ga, als u op vakantie bent, niet zomaar uit van wat uw reisgids adviseert. Beter kijkt u op vergelijkingssites welke restaurants goed en smakelijk eten serveren. Ook informeren bij de plaatselijke bevolking of het hotel waar u verblijft, helpt om op ongebruikelijke en vaak goedkopere plaatsen te eten.

9. Maak Pasen goedkoper. We vieren met Pasen het Christelijke feest van de wederopstanding. Wel gaat Pasen steeds meer op Kerst lijken wat betreft de maaltijd die we gebruiken. Het wordt er daardoor niet goedkoper op. Door meer zelf te maken en tijdig de inkopen te doen, houdt u de kosten in de hand.