Zo zet je de thermostaat op de zomerstand

Getty Images

In de zomermaanden staat de kachel vaak uit. Maar... is dat ook echt zo? Want hoe zet jede thermostaat eigenlijk op de zomerstand?

De meeste moderne thermostaten hebben tegenwoordig een zogeheten zomerstand. Wanneer je deze inschakelt, zal de thermostaat nooit een warmteverzoeknaar de ketel sturen, en ben je dus nooit per ongeluk aan het stoken! Kijk op de website van je leverancier om te zien of jouw thermostaat dit heeft. Er zijn tegenwoordig ook nieuwe 'slimme' thermostaten te koop. Met zo’n thermostaat kun je alle instellingen regelen via je telefoon. Daarnaast leert de thermostaat van jouw gedrag: gebruik je hem overdag nooit? Dan zal hij (bijvoorbeeld de Nest Learning Thermostat) leren dat de verwarming dan niet aan hoeft.

Heb je een ouderwetse thermostaat zonder die functie? Zet hem dan op 12 graden. Dan weet je zeker dat hij niet zal aanslaan.

Veel nieuwe combiketels bieden ook de mogelijkheid om de functie voor centrale verwarming en warm tapwater individueel aan en uit te schakelen. Heb je dus een relatief nieuwe ketel, dan is dit ook een optie.

Bron: de Gelderlander

Auteur