Bespaartips voor een betaalbare vakantie

Bespaartips
Getty Images

Vakantie duur? Welnee! Met deze slimme tips van bespaarexpert Marieke Henselmans ga ben je er even helemaal tussenuit voor een prikkie.

Check de reisverzekering

Check en dubbelcheck of je al een doorlopende reisverzekering hebt. Als je regelmatig reist is dat over het algemeen voordeliger dan een kortlopende reisverzekering. Ga je een kortlopende afsluiten, let dan goed op de voorwaarden. Diefstal uit de auto wordt door enkele verzekeraars alleen vergoed als deze overdag heeft plaatsgevonden. Ook de hoogte van de verzekerde bedragen loopt flink uiteen. Als je meestal oude spullen meeneemt kun je een verzekering van de bagage ook laten zitten.

Voor verzekering van medische kosten kun je het beste vooraf bij je eigen ziektekostenverzekering informeren naar voorwaarden van de dekking in het buitenland. Meestal is het gunstig medische kosten mee te verzekeren bij een reisverzekering. Als je zeker wilt weten dat je goed, en niet dubbel verzekerd bent kun je een doorlopende reisverzekering afsluiten bij de maatschappij waar je voor ziektekosten bent verzekerd

Natuurvrienden en Blokhutten

Kijk bij www.nivon.nl Kamperen of logeren in de blokhutten of natuurvriendenhuizen; Ca € 20 per persoon per nacht voor leden, (€30 voor niet-leden). De huizen liggen mooi in de natuur en zijn vooral leuk voor mensen die graag anderen ontmoeten op vakantie. Of kijk op www.trekkershutten.nl , deze zijn eenvoudig, niet duur (ca € 50-- € 75 voor 2 personen) en vaak prachtig gelegen.

Stay ok

Heb je meer zin in drukte en cultuur kijk eens op Stayokay.com. Vroeger heette het Jeugdherberg, nu noemen ze het een ‘hostel’. Ze heten jong en oud welkom en hebben vele mogelijkheden in Nederland en in het buitenland. Je kunt kiezen voor een gedeelde slaapplek, of een eigen kamer. Ze bieden ook fietsvakanties met ontbijt en lunchpakket voor onderweg.

Pas op voor reis-prijs-lokkertjes

De Consumentenbond waarschuwt voor online aanbiedingen van voordelige reizen. Wie gaat boeken blijkt bij de virtuele kassa ineens véél meer kwijt te zijn. Deze manier van klanten lokken is niet toegestaan. De Autoriteit Consument en Markt let erop, de Consumentenbond probeerde te boeken maar in 83% kwam er uiteindelijk van alles bij. Bij D reizen en de Vakantiediscounter verveelvoudigde de aanbiedingsprijs. Opletten dus!

Pech is duur, dus doe aan Panne-preventie

Kijk ruim voor het vertrek de auto na. Meet het oliepeil, contoleer de bandenspanning en de koelvloeistof. Zijn er kleine mankementen? Probeer direct een afspraak te maken, bij kleine garages schijn je pas over 5 weken terecht te kunnen! Maak vast reminder aan om er volgend jaar eerder aan te denken.

Voorkom vakantiebekeuringen

Kijk op anwb.nl/vakantie/reiswijzer wat je verplicht bij je moet hebben in welk land. Een brandblusser, gevarendriehoek, verbanddoos en veiligheidsvest overal, in Frankrijk 2 blaastesten. Let ook op wat níet mag: in Frankrijk zijn flitswaarschuwingen op je navigatie verboden, je riskeert € 1500 boete.                       

Nog meer besparen? Kijk op Bespaarboeken.nl