Zo werkt de hybride warmtepomp

Getty Images

Met de huidige gasprijzen is het niet zo gek dat je zoekt naar mogelijkheden om de energierekening te verlagen. Je komt dan al snel bij de warmtepomp uit – al dan niet hybride. Maar wat doet een hybride warmtepomp eigenlijk? En hoeveel bespaar je ermee?

Een hybride warmtepomp zorgt samen met de cv-ketel voor de verwarming van je huis. Het is een slimme tussenstap voor iedereen die graag wil verduurzamen maar de cv-ketel nog niet kwijt wil. Met een hybride warmtepomp verlaag je je energierekening behoorlijk. En de huidige subsidieregeling maakt de aanschaf extra interessant. 

Zo werkt de hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een apparaat dat aan de cv-ketel wordt gekoppeld. Vanaf dat moment zorgt de warmtepomp voor de verwarming van de woning. De cv-ketel zorgt alleen nog maar voor het warme water. En als het buiten heel erg koud is, springt de cv-ketel bij om het huis goed te verwarmen. 

Zoveel bespaar je met een hybride warmtepomp

MilieuCentraal berekende eerder al wat je kunt besparen als je de woning gaat verwarmen met een hybride warmtepomp. Voor een gemiddelde hoekwoning kwam de besparing uit op € 200 per jaar. Maar… let op: deze berekening gaat nog uit van gasprijzen op het ‘oude’ niveau. Nu gasprijzen zo hard stijgen, neemt ook het bedrag dat je met een hybride warmtepomp kunt besparen, flink toe. 

Dit kost een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp zonder een nieuwe HR cv-ketel kost ongeveer € 4.300. Koop je een hybride warmtepomp mét een nieuwe HR cv-ketel, dan ben je ongeveer € 6.400 kwijt. De subsidie gaat hier nog af en varieert van € 2.250 tot € 2.700.

Is je woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

Je woning moet aan alle zijden minimaal matig geïsoleerd zijn: dubbel glas, spouwmuur-, dak- en vloerisolatie. In een slecht geïsoleerde woning moet de cv-ketel te vaak bijspringen om de woning goed te verwarmen. Is je woning nog slecht geïsoleerd, kijk dan eens of je de aanschaf van een hybride warmtepomp kunt combineren met een of twee andere isolatiemaatregelen. Op die manier profiteer je ook nog eens van extra subsidie. 

Zijn de radiatoren geschikt voor een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp kun je de meeste bestaande radiatoren voldoende verwarmen. Je kunt dit ook zelf testen. Wacht daarvoor tot het buiten 5 tot 10 graden is en schakel dan een paar dagen lang de temperatuur van de cv-ketel terug naar 50 graden. Wordt het snel genoeg warm in huis en blijft het ook lekker warm? Dan zijn de radiatoren geschikt voor een hybride warmtepomp. Lukt het net niet, kijk dan eens of radiator-ventilatoren kunnen helpen. Zulke ventilatoren zorgen ervoor dat de warmte zich sneller door de ruimte verspreidt. Ook kun je een of twee extra radiatoren bijplaatsen of een of meer radiatoren vervangen door een sterkere variant. 

Let op het energielabel van de hybride warmtepomp

De minder zuinige hybride warmtepompen zijn wat goedkoper in aanschaf. Daar staat tegenover dat hij meer stroom verbruikt. Op de lange duur ben je dus beter af met een hybride warmtepomp met bijvoorbeeld het A++-label. 

Bronnen: Milieucentraal

Auteur