Een groen dak: is dat iets voor mij?

Getty Images

Je ziet ze steeds vaker: mensen met een weelderig tuintje op hun dak, het zogenaamde groene dak. Waarom is vergroening van daken zo belangrijk? Wat zijn de voordelen van een groen dak voor mij? Johan Ringeling, business strateeg bij Interpolis, beantwoordt 5 vragen!

Waarom is vergroening van daken zo belangrijk?

De kans op extreem weer verdubbelde de afgelopen 5 jaar. Steeds vaker valt er veel regen in korte tijd. De druk op riolen en daken neemt daardoor toe. Maar ook hebben veel steden te maken met hittestress in lange droge zomers. Ook dan bieden groene daken een goede oplossing.

Waarom komt Interpolis met groene daken?

Op schade zit niemand te wachten. Interpolis zoekt daarom naar slimme oplossingen die schade verminderen of helpen voorkomen. Een groen dak is zo’n oplossing. Samen met onze partner Groendakcoach gaan we voor minder grijs en meer groen op Nederlandse daken.

Wat zijn de voordelen van een groen dak voor mij?

Je bespaart op het onderhoud van je dak. Een groen dak beschermt tegen UV-straling. Hierdoor gaat een groen dak tot twee keer langer mee dan een grijs dak. Daarnaast houdt een groen dak je huis koeler. In de zomer blijven de ruimtes onder een groen dak tot 4 graden koeler. Fijn bij langdurige warmte. Ook isoleert een groen dak je huis beter. En tenslotte, ook niet onbelangrijk, is een groen dak ook gewoon mooier dan een grijs dak.

Wat kost een groen dak?

Dat varieert. Voor een kleine oppervlakte betaal je zo’n 62 euro per vierkante meter, alles inclusief. Je kunt daarop besparen door bijvoorbeeld een buurtinitiatief te starten. Door samen met je buren of wijkgenoten groene daken aan te vragen besparen jullie samen op de kosten van een groen dak. Want hoe meer je afneemt, hoe lager de prijs per vierkante meter wordt. En des te groener de buurt. Bovendien kun je in veel gemeentes en bij waterschappen subsidie krijgen voor de aanleg van een groen dak. De subsidie kan oplopen tot € 30,- per m2.

Vraagt een groen dak veel onderhoud?

Onderhoud van een groen dak is eenvoudig. Zorg ervoor dat je dak in goede conditie blijft. Geef je dak water tijdens droge periodes, verwijder 1 of 2 keer per jaar het onkruid en verspreid sedummest over het dak. Maak de afvoeren vrij. Op een groen dak kun je overigens gewoon lopen. Je dak raakt daardoor niet beschadigd. Als je zelf liever niet het dak op gaat kun je daarvoor ook een onderhoudscontract afsluiten.

Een groen dak:

- bespaart op het onderhoud van je dak

- houdt je huis koeler in de zomer

- vergoot de biodiversiteit

- wordt vaak gesubsidieerd

- is bovendien veel mooier dan een grijs dak!

Bron: Interpolis

Auteur