Online een matras kopen: is dat slim?

Getty Images

Bijna alle grote matrasmerken zijn zowel in de winkel als online te koop. Daarnaast zijn er aanbieders die helemaal geen winkel hebben. Online een matras kopen kan voordeliger zijn. Maar is het ook slim?

De aankoop van een nieuw matras kost menigeen heel wat hoofdbrekens. Zeker nu er ook nieuwe aanbieders op de markt zijn, vaak met matrassen die veel goedkoper zijn. Waar let u op als u online een matras koopt?

In de beddenwinkel
In de beddenwinkel is er de adviseur die u helpt bij het uitzoeken van het matras dat het beste bij u past. Hij houdt daarbij rekening met factoren als gewicht, slaaphouding, eventuele lichamelijke ongemakken en uw persoonlijke voorkeuren. Bij veel beddenwinkels kunt u een proefslaapperiode afspreken. 

Online een matras kopen
Koopt u een matras online, dan krijgt u deze adviezen niet. De gerenommeerde merken hebben eigenlijk allemaal wel een eigen webwinkel. Daarnaast zijn er de webwinkels die helemaal geen echte winkel hebben. Een matras bij zo’n webwinkel is vaak een stuk voordeliger. Maar het aanbod is ook beperkt: één of twee typen matras in een medium of een harde variant. Eén merk verkoopt een matras dat u zelf aan kunt passen. U gaat dan thuis zelf aan de slag met de verschillende lagen van het matras. Op die manier creëert u het ideale matras. 

Proefslapen: niet altijd
Koopt u online een nieuw matras, dan verwacht u misschien dat u gedurende een bepaalde periode mag proefslapen. Helaas is dat niet altijd het geval. Als de webwinkel proefslapen wel toestaat, moet u de voorwaarden goed nalopen. De voorwaarden van de proefslaapperiode lopen namelijk behoorlijk uiteen

Proefslapen en ruilen 
Ook de voorwaarden voor het ruilen of retourneren van een online gekocht matras zijn nogal divers. Realiseer u daarbij dat de bekende webwinkels en de bekende merken níet automatisch de beste voorwaarden hebben. De ene webwinkel komt het matras gratis omruilen, bij de ander betaalt u transport- en administratiekosten voor een omruiling. Dat kan aardig in de papieren lopen. Ook zijn er aanbieders die u vragen de omruiling zelf te regelen. Verder hanteert de ene aanbieder een proefperiode van maximaal 30 dagen terwijl u bij de andere aanbieder tot 120 dagen mag proefslapen. 

Zichttermijn
Sommige webwinkels en matrasmerken geven geen geld terug als blijkt dat het matras niet bevalt. U bent dan verplicht het matras te ruilen voor een matras van hetzelfde merk of van dezelfde aanbieder. Lukt dat niet, dan ontvangt u een tegoedbon. 
Tot slot: er zijn webwinkels die alleen de 14-dagen zichttermijn hanteren. U mag dan het matras niet uit de verpakking halen. U kunt het matras dus niet uitproberen. Verder moet u het retourneren zelf regelen en ook zelf betalen. 

Branchevereniging en Geschillencommissie
Bent u van plan een nieuw matras te kopen? Controleer dan altijd of het bedrijf is aangesloten bij een branchevereniging. Mochten er dan problemen ontstaan, dan kunt u altijd de Geschillencommissie inschakelen. 

Bronnen: 
Consumentenbond 
Geschillencommissie 
Max Meldpunt 
Mattsleeps 

Auteur