Dochter met blaasontsteking

Getty Images

Onze dochter van twee heeft nu voor de 2e keer een blaasontsteking. En dat binnen één maand. Ze heeft van onze huisarts weer een antibioticakuur gekregen van zeven dagen. Ook word ze doorverwezen naar een kinderarts.
Graag willen wij weten wat voor onderzoeken wij kunnen gaan verwachten. Ze drinkt de laatste paar weken ook extreem veel en plast ook extreem veel. We hebben haar een keer een hele dag laten drinken wat ze zelf wilde. Toen zat ze bijna aan de 2,5 liter. We moeten haar tegenwoordig 2 a 3 keer per dag verschonen qua kleding omdat ze in no-time haar luier vol heeft en doorlekt. Als ze drinkt, dan drinkt ze haar beker ook in een keer helemaal leeg en daarna moet die weer gevult worden. Daar geven wij niet altijd aan toe maar dan komt ze naar ons toe en zegt ze dat ze dorst heeft. Ze is de laatste tijd wel meer moe als anders en ziet soms een beetje bleek. Ondanks dat blijft het wel een spontaan en aktief kind.
Morgen word ze op suiker getest door middel van een prikje in haar vinger. In haar urine hadden ze geen suikers gevonden maar omdat diabetes veel in de familie voor komt wilde ik graag dat daarop getest werd. Een heel lang verhaal maar we staan nu even met onze rug tegen de muur en weten niet wat we moeten doen en wat we kunnen gaan verwachten. Wij hopen dat u iets meer kunt vertellen.

Vrouw (28)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ik moet u zeggen, ik weet het ook niet precies. Veel plassen en drinken doet iderdaad in eerste instantie denken aan diabetes, maar de 'snelle doorstroming' wordt dan veroorzaakt door de suiker in de urine.

Bij herhaaldelijk terugkeren van een blaasontsteking is men verdacht op afwijkingen van de urinewegen. Er zijn diverse manieren om die te onderzoek: echografie, een Ct-scan en onderzoek waarbij een contraststof het bloed wordt gespoten waarmee de nieren, de urineleiders en de blaas goed in beeld kunnen worden gebracht. Wat de volgorde van dergelijk onderzoek zal zijn, kan ik u niet precies vertellen. Ik wens u en uw dochter veel sterkte bij dit alles. 

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!