De auto's van de jaren 90

Getty Images

Ook in de auto-industrie veranderde er nogal wat in de jaren 90. De globalisering beïnvloedde niet alleen de factor arbeid in de industrie, maar ook de techniek en de modellen.

Ontwikkelingen in de auto-industrie

Joint ventures, fusies en overnames - in de jaren 90 maakte de auto-industrie het allemaal mee. Ook de auto’s zelf veranderden nogal. Navigatiesystemen werden steeds normaler, en de eerste hybrides zagen in de jaren 90 het levenslicht. Nog een belangrijke ontwikkeling is het Electronic Stability Program, later Electronic Stability Control, werd halverwege de jaren 90 geïntroduceerd. Dit ESP-systeem vergelijkt stuur- en remintenties van de bestuurder met de gedragingen van het voertuig om, waar nodig, remkracht uit te oefenen op één of meerdere wielen.

Populaire modellen

De een viel als een blok voor de Ford Mondeo, de ander werd smoorverliefd op de Fiat Cinquecento. Hieronder een overzicht van de meest populaire Europese auto’s uit verschillende klassen uit de jaren 90. De lijst is samengesteld op basis van verschillende overzichten van populaire modellen en productie- en verkoopcijfers.

Alfa Romeo 146

De Alfa Romeo 146 kwam in 1995 op de markt. De compacte 5-deurs gezinsauto is voortgekomen uit hetzelfde chassis en interieur als de 145, maar bevatte een andere carrosserie. De auto bood redelijk veel ruimte voor zowel passagiers als bagage en een comfortabel rijgedrag. In 1996 werd een model met een krachtiger motor op de markt gebracht.

Getty Images

BMW 3-serie E36

De E36-serie van BMW werd in 1990 uitgebracht als betaalbare luxeauto. De auto was verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen: sedan, coupé, convertible, stationwagon en compact. De auto was een enorme hit en legde daarmee meteen de basis voor het succes van zijn opvolger die in 1998 op de markt kwam.

Getty Images

Citroën Xantia

De Xantia was de opvolger van de populaire BX en kwam in 1992 op de markt. De Xantia beschikte over de hydropneumatische vering die voor het eerst volledig werd toegepast op de Citroën DS. Nog een opvallend detail: de auto had meesturende achterassen.

Getty Images

Fiat Cinquecento

Er reden natuurlijk niet alleen sleeën en middenklassers rond, ook het lieftallige koekblikje was ongekend populair. Een voorbeeld hiervan is de Fiat Cinquecento. Van deze auto was oorspronkelijk maar één carrosseriemodel verkrijgbaar, maar later kwam daar nog een aangepaste - en razendsnelle! - versie van Abarth bij.

Getty Images

Ford Mondeo

De Europese afdeling van Ford lanceerde in 1993 de Mondeo, een keurige middenklasser. De naam is afgeleid van het Latijnse woord mundus (wereld) en werd gekozen omdat de auto bedoeld was als wereldauto – één universeel model voor álle markten. Op de Nederlandse wegen reden drie varianten rond: sedan, hatchback en stationwagon.

Getty Images

Mercedes Benz C-Klasse

In 1993 kwam Mercedes met de C-klasse, de goedkoopste van de sedanmodellen van de Duitse autofabrikant. De auto was qua design redelijk tijdloos, met minder hoekige vormen dan zijn voorganger. Verder beschikte de C natuurlijk over alle typische Mercedeskenmerken, zoals de grille, lampen en de ster.

Getty Images

Peugeot 306

De Peugeot 306 is ontworpen op dezelfde basis als de Citroën ZX en deelde heel wat stijlkenmerken met de kleinere 106. Peugeot heeft de volgende uitvoeringen op de markt gebracht: 3- en 5-deurs hatchback, Saloon (sedan), Break (stationwagon) en cabriolet.

Getty Images

Seat Ibiza II

De tweede generatie van de Seat Ibiza kwam in 1993 op de markt en was verkrijgbaar in een 3- en 5-deurs variant. De compacte hatchback is gebaseerd op een Volkswagenmodel en deelt dan ook eigenschappen met de Polo. De Ibiza was veruit het populairste model van Seat.

Getty Images

Volkswagen Passat B4

De vierde generatie Passat uit 1993 was geen geheel nieuw model: Volkswagen had het voorgaande model aangepast. De meest opvallende verandering zat 'm in de grille - in deze Passat weer in de stijl van de andere Volkswagenmodellen.

Getty Images

Volvo 440

De in Nederland gebouwde Volvo 440 reed al vanaf 1987 rond. De 5-deurs hatchback maakte deel uit van de Volvo 400-serie en had hetzelfde chassis als de 460 (sedan) en de 480 (coupé). In 1993 werd het model aangepast. Meest opvallend: de grille die deel werd van de motorkap.

Getty Images
Auteur