Televisieseries in de jaren 90

Getty Images

In de jaren 90 was interactieve televisie met On Demandzenders nog een verre toekomstdroom: als de favoriete serie op de buis kwam, moest u kijken of opnemen, meer keuzes waren er niet. En naar welke series keken we dan het liefst?

Everybody Loves Raymond

Deze Amerikaanse komedieserie draait om de Italiaans-Amerikaanse Raymond Barone en zijn familie. Hij neemt het leven niet al te serieus en maakt het liefst overal een grap van. Zijn huwelijk is verre van makkelijk: hij heeft veel conflicten met zijn vrouw en laat huishoudelijke en opvoedkundige zaken liever aan haar over. Bij conflicten tussen zijn kinderen en zijn vrouw Debra staat hij vaak tussen hen in en kiest hij geen kant omdat hij geen beslissingen kan nemen. Debra wordt gek van Raymonds familie die vlakbij woont en vaak over de vloer komt en dit alles leidt tot de nodige grappige situaties.

Getty Images

Friends

Deze serie draait om de zes vrienden Monica Geller, Phoebe Buffay, Rachel Green, Chandler Bing, Joey Tribbiani en Ross Geller die elkaar dagelijks treffen in het koffiehuis ‘Central Perk’ in New York. Naast de hoofdrollen komen er verschillende terugkerende personages in voor, zoals Gunther, Janice Goralnik en Jack & Judy Geller. De serie was een doorslaand succes en maakte de hoofdrolspelers in één klap wereldberoemd. De grappige en ontroerende momenten zorgen voor menige lach en traan. En sommige momenten zijn zo irritant dat ze grappig worden. Misschien herinnert u zich Janice nog wel, met haar: “Oh…! My…! God!”

Getty Images

Married… with Children

Deze serie volgt het leven van de familie Bundy, bestaande uit vader Al, moeder Peggy, dochter Kelly en zoon Bud. Daarnaast speelt de feministische buurvrouw Marcy een belangrijke rol: zij en Peggy spannen vaak samen tegen Al en pesten hem met zijn ‘geweldige’ baan als schoenenverkoper. Peggy is op haar beurt een luie vrouw die niets aan het huishouden doet en haar dag het liefst voor de televisie doorbrengt. Ondanks alle onderlinge ruzies en minachtende opmerkingen gaat Al voor zijn gezin door het vuur.

Law & Order

De eerste aflevering van Law & Order werd uitgezonden in 1990 en ten tijde van de laatste aflevering in 2010 was het de langst lopende misdaaddramaserie tot dan toe. De serie speelt zich af in New York en draait om het oplossen van misdrijven. De afleveringen kennen een vaste indeling: het eerste deel draait om het politieonderzoek naar een misdrijf – doorgaans moord – en het tweede deel behandelt de rechtszaak tegen de verdachte. Law & Order heeft in de loop der jaren veel prijzen gewonnen, waaronder de Emmy Award for Outstanding Drama Series. De serie werd enorm populair en wordt nog regelmatig uitgezonden.

Getty Images

Seinfeld

De sitcom Seinfeld verscheen voor het eerst in 1989 op de Amerikaanse televisie. De serie volgt Jerry Seinfeld, gespeeld door de gelijknamige acteur die een fictieve versie van zichzelf neerzet, en enkele van zijn vrienden en kennissen. De gebeurtenissen en personages zijn gebaseerd op werkelijke personen en gebeurtenissen in de levens van de schrijvers. Seinfeld was anders dan andere sitcoms van dat moment, vooral doordat de personages geen familie van elkaar zijn en eigen verhaallijnen hebben, die wel regelmatig samenkomen.

Getty Images
Auteur 
  • Herman Keizer