De beste uitvindingen van de jaren 90

Getty Images

In de jaren 90 werden heel wat producten en diensten uitgevonden die het dagelijks leven een stuk makkelijker maakten. De generaties vanaf 1990 kunnen in ieder geval niet meer zonder deze uitvindingen.

USB

In 1994 werd de basis gelegd voor de USB – of Universal Serial Bus – zoals we die vandaag kennen. Een groep van zeven bedrijven, waaronder IBM, Intel en Microsoft wilde het gemakkelijker maken om randapparatuur op pc’s aan te sluiten. Daartoe moest er een einde komen aan de wirwar van verschillende aansluitingen - één universele aansluiting moest het worden. In januari 1996 kwam het eerste model beschikbaar: de USB 1.0. Sindsdien is het ontwerp steeds verder verbeterd en werd het ook toegepast op mobiele telefoons en camera’s.

Getty Images

DVD-speler

Wie kent hem niet: de DVD-speler. In een tijd waarin nog geen On-Demand televisie bestond, was dit het beste alternatief voor het direct kijken van een film of serie op televisie. De eerste DVD-speler werd in 1994 ontwikkeld door de Taiwanese Sony Company en het Amerikaanse Pacific Digital Company. Het duurde echter nog tot november 1996 voordat de eerste DVD-spelers op de markt kwamen. Het was een behoorlijke vooruitgang ten opzichte van de VHS-spelers die tot dat moment gebruikelijk waren: de apparaten waren compacter en DVD’s waren qua formaat en verpakking veel kleiner dan de grote videobanden. De eerste modellen waren ontzettend duur, maar toen de nieuwigheid eraf was werden de DVD-spelers steeds goedkoper. De opkomst van HD-DVD en Blu-Ray heeft dit proces nog versterkt.

Getty Images

Digitale camera

In de vroege jaren 90 verschenen de eerste digitale camera’s op de markt. Revolutionair! Het grote verschil was natuurlijk dat er geen filmrolletjes meer nodig waren: foto’s werden op een geheugenkaart opgeslagen en konden rechtstreeks overgezet worden naar een computer. Het concept van fotograferen zonder film bestond overigens al langer, in de wereld van de satelliet- en spionagefotografie. Het elektronisch fotograferen kreeg hier vorm, maar dat was nog niet digitaal te noemen. De eerste echte digitale camera werd eind jaren 80 ontwikkeld en het eerste commerciële model kwam in de loop van 1990 op de markt.

Getty Images

World Wide Web

Het idee voor het World Wide Web ontstond aan het einde van de jaren 80. Bedenker Tim Berners-Lee zag een database voor zich waaruit mensen overal ter wereld informatie konden halen. In november 1990 kwam hij samen met CERN-collega Robert Cailliau met een plan dat de basis vormt voor het World Wide Web zoals we dat nu kennen. Het werd omschreven als een ‘web van hypertextdocumenten die met browsers bekeken kunnen worden’. Inmiddels kunnen we ons een wereld zonder niet eens meer voorstellen.

Getty Images
Auteur 
  • Herman Keizer