De jaren 90 in gezichten

Geschiedschrijvers van de late twintigste eeuw

Getty Images

Aan wie denkt u als u aan de jaren 90 denkt? Zijn dit politici of juist personen uit de showbusiness? Deze personen hebben veel invloed gehad in de wereld.

Politieke personen

Bijna altijd worden politici als eerst genoemd en dat is niet zo gek. Juist politici zijn bijna dagelijks in beeld en door hun macht hebben ze veel invloed op het dagelijks leven - zowel in hun eigen land als soms ook wereldwijd.

Bill Clinton

Getty Images
Bill Clinton volgde George H.W. Bush op als 42ste president van de Verenigde Staten. Tijdens zijn presidentschap heeft hij een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd in de Amerikaanse samenleving. Zo heeft hij onder meer de North American Free Trade Agreement opgezet, het minimumloon verhoogd en speelde hij een belangrijke rol bij de Vredesakkoorden van Oslo, waarbij Israël de Palestine Liberization Organisation (PLO) erkende als vertegenwoordiger van de Palestijnen en de PLO erkende dat Israëliërs recht hebben op een eigen staat.

Nelson Mandela

Getty Images
Nelson Mandela is het symbool van de apartheid. Zijn verzet tegen discriminatie in Zuid-Afrika was in eerste instantie geweldloos - naar het voorbeeld van Mahatma Gandhi in India - maar toen succes uitbleef nam hij zijn toevlucht tot gewapend verzet. Vanwege die activiteiten kreeg hij levenslang. In 1990 volgde zijn vrijlating, als onderdeel van de algehele afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika. Mandela heeft 27 jaar gevangen gezeten. In 1994 vonden de eerste algemene verkiezingen in Zuid-Afrika plaats en werd hij president van de Republiek Zuid-Afrika.

Helmut Kohl

Het Europa zoals we dat nu kennen, is deels te danken aan Helmut Kohl. Hij heeft een grote rol gespeeld bij de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990 en samen met François Mitterrand wordt Helmut Kohl gezien als de architect van het Verdrag van Maastricht. Zijn streven naar een herenigd Duitsland werd aan het einde van de jaren ’80 alleen door de Verenigde Staten gesteund. Groot-Brittannië, Frankrijk en de Sovjet-Unie waren tegen, zij vreesden de macht van een herenigd Duitsland. Ondanks dit verzet heeft Kohl de Duitse hereniging kunnen realiseren. Hiermee legde hij meteen ook de basis voor de Europese Eenwording die bij het Verdrag van Maastricht werd opgezet.

François Mitterrand

Mitterrand was president van Frankrijk van 1981 tot en met 1995. Tijdens zijn lange regeerperiode was Europa aan nogal wat verandering onderhevig. Het communisme viel, Oos- en West-Duitsland werden een en met het Verdrag van Maastricht werd de basis van de Europese Unie gelegd. Hoewel hij een groot voorstander was van een Europese eenwording, stond hij in eerste instantie niet positief tegenover de Duitse hereniging.

Getty Images

Wim Kok

Getty Images
Wim Kok was minister-president van Nederland van 1995 tot en met 1998. Hoewel hij achteraf veel kritiek heeft gehad op zijn beleid, heeft hij tijdens zijn regeerperiode een aantal belangrijke veranderingen kunnen doorvoeren. Zo is onder zijn bewind het homohuwelijk ingevoerd en werd euthanasie geliberaliseerd. Ook wist hij een succesvol werkgelegenheidsstelsel te creëren, de staatsschuld te verminderen en lasten voor particulieren en bedrijven te verlagen.

Acteurs, actrices en artiesten

Waar politieke personen invloed kunnen hebben op de gang van zaken in hun eigen land of zelfs de wereld, oefenen acteurs, actrices en artiesten op een andere manier invloed uit. Populaire beroemdheden zijn vaak trendsetters op het gebied van kleding-, haar- en levensstijl en bepalen daarmee in bepaalde mate het tijdbeeld.

Johnny Depp

Getty Images
Johnny Depp is in 1963 geboren als John Christopher Depp II. Hij verliet school vroegtijdig om zich te richten op een carrière in de muziekwereld. Met zijn band The Kids heeft hij een keer de openingsact gespeeld bij een optreden van Iggy Pop. De band viel echter al snel uit elkaar. In de jaren 80 werd hij door zijn toenmalige vrouw geïntroduceerd bij Nicolas Cage, en zodoende kwam zijn acteercarrière van de grond. Zijn bekendheid begon met een rol in de serie 21 Jump Street, waarmee hij de status van tieneridool kreeg. Later is hij op een heel andere manier bekend geworden. Een naam die snel met Johnny Depp in verband wordt gebracht, is regisseur Tim Burton. De samenwerking tussen de twee begon in 1990 met de film Edward Scissorhands en sindsdien hebben ze nog veel films samen gemaakt. Opvallend aan Depp zijn de eigen invulling die hij geeft aan zijn personages en zijn vriendelijkheid naar de fans toe. Zoals hij zelf zegt: ‘These people are my boss; they're the ones who keep me employed.’

Jennifer Aniston

Getty Images
De in 1969 geboren actrice Jennifer Aniston verwierf internationale bekendheid door haar rol als Rachel Green in de serie Friends. Natuurlijk heeft ze nog meer rollen gespeeld in films en series, maar waarschijnlijk blijft ze voor de meeste fans voor altijd Rachel. Een van haar haarstijlen tijdens Friends werd immens populair onder vrouwen en kreeg de benaming ‘Rachel cut’. Jennifer Aniston is meerdere keren uitgeroepen tot mooiste en best geklede vrouw ter wereld.

 

Madonna

Getty Images
Madonna Louise Veronica Ciccone, bekend als Madonna, is de best-verkopende vrouwelijke artiest ter wereld. Na haar succesvolle start in de jaren 80 prolongeerde zij haar roem in de jaren 90 met de albums Erotica, Bedtime Stories en Ray of Light. Haar succes heeft haar de bijnaam ‘Queen of Pop’ gegeven. Ze heeft niet alleen de muziekwereld veranderd met haar controversiële songteksten en haar uitstraling – die beide een bron van inspiratie zijn voor latere generaties artiesten – maar ook in de maatschappij heeft ze veel invloed gehad. Ze werd een stijlicoon, een voorbeeld van een sterke vrouw die zich staande houdt in een wereld gedomineerd door mannen.

 

Michael Jackson

Getty Images
Michael Joseph Jackson wordt ook wel de ‘King of Pop’ genoemd. Hij is een van de beste verkopende artiesten aller tijden en ook de artiest die de meeste prijzen heeft gewonnen. Met zijn muziek en videoclips kwam hij op voor de rechten van zwarte burgers. Daarnaast heeft hij met zijn manier van dansen verschillende dansbewegingen populair gemaakt, zoals de robot en de moonwalk. Gedurende zijn carrière heeft hij veel kritiek en beschuldigingen over zich heen gekregen, maar tegelijkertijd heeft hij ook altijd heel veel aan liefdadigheid gedaan waarmee hij in het Guinness Book of Records is terechtgekomen.
 
Auteur 
  • Herman Keizer