De populairste films van de jaren 90

Getty Images

In de jaren 90 was het een feest om naar de bioscoop te gaan: de ene film was nog mooier dan de andere. Veel films uit deze periode staan nog altijd in het rijtje 'beste films ooit'. Heeft u ze allemaal gezien?

The Shawshank Redemption (1994)

Door veel mensen beschouwd als de beste film ooit gemaakt. The Shawshank Redemption vertelt het verhaal van twee mannen in de Shawshank-gevangenis: Andy (Tim Robbins) en Red (Morgan Freeman). Andy is een bankier die veroordeeld is voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar, maar hij houdt vol dat hij onschuldig is. Uiteindelijk bouwt hij een vriendschap op met medegevangene Red die al langer in de gevangenis zit. Door anderen te helpen en de juiste contacten te leggen, lukt het Andy om een ‘normaal’ leven op te bouwen in de gevangenis.

Pulp Fiction (1994)

Grof geweld en bizarre humor typeren de films van regisseur Quentin Tarantino en daar houd je van of je vindt het verschrikkelijk. Pulp Fiction is dan ook een film die niet iedereen aanspreekt. Er zitten meerdere verhaallijnen in die, niet chronologisch, door elkaar lopen en elkaar steeds meer beïnvloeden. Daardoor is de film soms moeilijk te volgen, maar de kijker die het geduld en de interesse heeft om deze film van begin tot eind te kijken, ziet een van de beste misdaadfilms ooit gemaakt. De film heeft vele prijzen gewonnen en bracht meer dan 200 miljoen dollar op.

Schindler’s List (1993)

De film Schindler’s List vertelt het verhaal van de Duitse industrieel Oskar Schindler die in Polen een emailfabriek bezat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde hij de levens van ongeveer 1.100 Joden door hen in dienst te nemen in zijn fabriek, waardoor zij beschermd waren. Bijzonder aan deze film is het feit dat vrijwel alle scènes in zwart-wit zijn opgenomen. Alleen de scènes aan het begin en het einde van de film zijn in kleur gefilmd, en een klein meisje dat af en toe in beeld komt, draagt een rood jasje.

Getty Images

Forrest Gump (1994)

Een verhaal dat nog altijd veel mensen aanspreekt. Forrest Gump – gespeeld door Tom Hanks – is een man met een laag IQ, zo laag dat hij eigenlijk naar een speciale school zou moeten. Hij wordt gevolgd vanaf zijn jeugd tot in de jaren 80. Tijdens zijn leven is hij aanwezig bij talloze belangrijke gebeurtenissen, waaronder de maanlanding en de anti-oorlogsprotesten in de Verenigde Staten. Ook ontmoet en inspireert Forrest bekende personen, onder wie John F. Kennedy, Elvis Presley en John Lennon. Zijn simpele en bijzonder nuchtere blik op de wereld levert hem succes op bij alles wat hij doet. Een voorbeeld hiervan is het bedenken van de spreuk ‘shit happens’ die in de loop van de film overal opduikt als bumpersticker. Met een opbrengst van ruim 677 miljoen dollar is het een van de meest succesvolle films ooit.

Getty Images

La Vita è Bella (1997)

In het Italië van de jaren 30 ontmoet de Joods-Italiaanse Guido de Italiaanse Dora. Zij krijgen samen een kind, Giosuè, en alles lijkt hen voor de wind te gaan. Totdat de nazi’s komen en het antisemitisme in Italië zich begint te ontwikkelen. Ze worden opgepakt en in een concentratiekamp opgesloten. Guido, een vitale en vrolijke man, wil zijn zoontje koste wat kost beschermen tegen de verschrikkingen van het concentratiekamp en de oorlog. Hij laat zijn zoontje geloven dat ze meedoen in een spel waarbij iedereen koste wat kost wil winnen. Guido maakt de bevrijding door de Amerikanen helaas niet meer mee en later beseft Giosuè hoezeer zijn vader zich voor hem heeft opgeofferd. Een mooie en ontroerende film die thema’s als menselijke kracht, hoop en liefde centraal stelt.

The Silence of the Lambs (1991)

Hannibal Lector (Anthony Hopkins), een voormalig psychiater, zit opgesloten in een zwaarbeveiligde psychiatrische inrichting voor een reeks moorden waarbij hij delen van zijn slachtoffers opat. Vanwege zijn achtergrond besluit de politie hem te betrekken bij de jacht op een seriemoordenaar en Clarice Starling (Jodie Foster) is de jonge agente hem aan de praat moet krijgen. Zij en Lector behandelen elkaar met wederzijds respect en beiden proberen voordeel voor zichzelf te behalen. Uiteindelijk weet Hannibal Lector te ontsnappen. In een telefoongesprek belooft hij Clarice dat hij haar nooit iets aan zal doen als zij niet zal proberen om hem op te sporen. Na Silence of the Lambs volgden er nog drie films met Hannibal Lector in de hoofdrol.

The Lion King (1994)

In 1994 verscheen de 32ste animatiefilm van Walt Disney Feature Animation onder de titel The Lion King. In deze film volgen we Simba, de zoon van de Leeuwenkoning Mufasa. Diens broer Scar is jaloers op de positie van Mufasa. Na de dood van zijn vader, door Scar, vlucht Simba naar de jungle waar hij gered wordt door stokstaartje Timon en knobbelzwijn Pumbaa. Met hen groeit hij op tot een volwassen leeuw en als hij zijn vriendin Nala bij toeval tegenkomt, keert hij terug naar de savanne, die inmiddels een doodse vlakte geworden onder het bewind van Scar. Hierop besluit Simba om hem te verjagen. De film heeft sporen nagelaten in de maatschappij: de term ‘hakuna matata’ (‘Heb geen zorgen’) wordt nog door veel mensen gebruikt om hun levenshouding te motiveren. Een echte familiefilm, met veel goede muziek.

American Beauty (1999)

Voor de buitenwereld lijken ze een ideaal stel: Lester (Kevin Spacey) en Carolyn Burnham wonen met hun dochter Jane in een keurig huis in een keurig aangeharkte buitenwijk. Maar Lester is zijn baan voor een tijdschrift zat, wordt gek van zijn perfectionistische vrouw en zijn dochter heeft vrijwel geen contact meer met hem. Alles verandert als de familie Fitts naast hen komt wonen. Alles lijkt te gaan cirkelen rond deze familie: de keiharde kolonel Frank Fitts, zijn vrouw Barbara die constant in shock lijkt te verkeren, en hun zoon Ricky, een verlegen jongen die geobsedeerd is door de schoonheid van het leven. De gebeurtenissen die volgen, zetten het leven van Lester op zijn kop. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek en haalt thema’s als liefde, vrijheid en de Amerikaanse Droom aan.

Getty Images

The Truman Show (1998)

Een film met een nog altijd zeer actueel thema: wat is waar en wat niet? Ogenschijnlijk heeft Truman een normaal leven: een baan, een huis, een vrouw en vrienden. Maar niets is wat het lijkt: in werkelijkheid speelt zijn leven zich af in een grote studio - zonder dat hij dat weet. Zijn leven is een grote real life show waarin alle mensen die hij kent acteurs zijn. Voor Truman zijn er steeds meer tekenen dat hij een gevangene is en veel pogingen om ‘de stad’ te verlaten, worden tegengehouden.

Getty Images

Edward Scissorhands (1990)

Het verhaal draait om Edward (Johnny Depp), die in een kasteel door een uitvinder is gecreëerd in een poging een mens met een goed hart te maken. Helaas sterft de uitvinder voor hij zijn uitvinding Edward af kon maken en zo blijft Edward achter, met scharen als handen. Als Peg hem vindt, neemt ze hem mee naar huis en mag hij bij haar gezin wonen. Edward wordt verliefd op Kim, de dochter van Peg. Door zijn vaardigheden in het knippen van haar en het vormsnoeien van struiken wordt Edward al snel populair in het dorp. Totdat het vriendje van Kim hem aanzet tot diefstal... Deze bijzondere film heeft een originele, tegenstrijdige insteek en de hoofdrol wordt fantastisch vertolkt door Depp.

Titanic (1997)

Over deze film zijn de meningen enorm verdeeld: de ene groep heeft er een enorme hekel aan en de andere groep vindt de film geweldig. Tegen de achtergrond van de beroemde ramp van de R.M.S. Titanic zien we twee jonge mensen verliefd worden. Rose DeWitt-Bukater is een dochter uit een voorname maar verarmde familie en is verloofd met Caledon Hockley, de zoon van een staalmagnaat. Jack Dawson is een arme jongeman die van dag tot dag leeft. Rose houdt niet van Caledon en ziet enorm op tegen het huwelijk. Aan boord ontmoeten zij en Jack elkaar en ondanks de sociale verschillen tussen de twee bloeit er iets moois op. De liefde wordt tegengewerkt: de bazige en agressieve verloofde van Rose is niet van plan om haar te laten gaan. En dan is daar de ijsberg... Een groot deel van de gebeurtenissen is waargebeurd, maar het verhaal rond de hoofdpersonen is verzonnen. Het is een van de succesvolste filmproducties ooit gemaakt.

Getty Images
Auteur 
  • Herman Keizer