Plus Positief: Floris (68) doneerde al 600 keer bloedplasma

In de rubriek Plus Positief brengen we positief nieuws, verhalen die ons opvrolijken en personen die ons inspireren. Zoals de 68-jarige Floris, die al 600 keer bloedplasma heeft gegeven.

Floris Langendam, woonachtig in het Zeeuwse Poortvliet, is een regelmatige bezoeker van de Bloedbank in Rotterdam. Hij startte in 1971 met het geven van bloedplasma, omdat er toen nog geen manieren waren om antistoffen te maken voor moeders met resusbaby’s. Sindsdien is hij nooit meer gestopt met het afstaan van bloedplasma. "Hij heeft inmiddels talloze mensen het leven gered en is van plan dat zo lang als mogelijk te blijven doen," aldus Daphne Thijssen, directeur van Bloedbank Sanquin.

Floris omschrijft het zelf als een verslaving: “Het is heel nuttig om te doen en het doneren van bloedplasma levert geen fysieke problemen op. Als ik niet op vakantie zou gaan, zou ik elke twee weken in Rotterdam zijn.” Dit kost hem per keer ongeveer een uur: 45 minuten aan het apparaat en 15 minuten keuring.

Bloedplasma kan veel vaker gegeven worden dan volbloed. Een volbloeddonor mag een paar keer per jaar 650 cc volbloed afstaan, waarna het lichaam weer enkele weken nodig heeft om dit aan te vullen. Doneren van bloedplasma werkt anders: een machine haalt bloed uit het lichaam en scheidt rode en witte bloedcellen van elkaar. De rode bloedcellen gaan terug naar het lichaam, terwijl de witte bloedcellen achterblijven in een zakje. Na 24 uur heeft het lichaam de witte bloedcellen weer aangevuld.

Het enige nadeel waar Floris tegenaan loopt, is het vele littekenweefsel dat ontstaan is omdat hij al 600 keer in zijn arm is geprikt. Dit maakt het steeds lastiger om erin te prikken. Floris is Nederlands recordhouder bloedplasma geven, het wereldrecord is in handen van een Australiër, die inmiddels meer dan duizend keer bloedplasma heeft gedoneerd.

Bron: Sanquin