Zeurende pijn tijdens het autorijden

Autorijden
Getty Images

Ik ben een man van 72; als ik lang achter het stuur zit, krijg ik links onder mijn ribben een zeurende pijn die als ik uitstap geleidelijk weggaat; waar komt die pijn vandaan?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Ik denk dat iedereen zich soms de vraag stelt: moet ik met deze wat vage klacht naar de huisarts? In dit geval zou ik het wel doen. Het lijkt erop dat een orgaan in de buik een beetje klem komt te zitten. Gezien de plek die u aangeeft kun je denken aan de milt: die zit links, net achter de ribbenboog maar als hij vergroot is komt hij eronder vandaan. De milt is een soort opslag- en onderhoudsstation voor je bloedcellen: zowel de witte als de rode. Een vergroting van de milt kan een heleboel oorzaken hebben, waaronder chronische infecties en allerlei bloedziekten. Het idee van een miltvergroting is wel heel speculatief: het kan bijvoorbeeld ook zijn dat uw rug door de leeftijd wat aan het ‘inzakken’ is – op een zekere leeftijd ga je ‘krimpen’ – daardoor krijg je minder ruimte in je buik en komen buikorganen ook eerder een beetje in de verdrukking. Alarmerend is het niet, maar ik zou toch even laten kijken. Hier geldt trouwens: klachten die toenemen zijn verontrustender dan klachten die al jaren aanwezig zijn.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.