'Veel zout eten verhoogt risico op vroegtijdig overlijden'

Getty Images

Elke halve theelepel zout die je dagelijks extra eet, vergroot het risico op vroegtijdig overlijden met 12 procent. Dat blijkt uit een studie van de Harvard School of Public Health. Hoewel het onderzoek niet aantoont dat meer zout eten de oorzaak is van eerder overlijden, lijkt er wel een verband te zijn.

Nancy Cook en haar team keken naar twee studies waarbij deelnemers zo veel zout aten als ze wilden of het advies kregen om hun zoutinname te beperken. Hoeveel zout de deelnemers binnenkregen, werd regelmatig gemeten met behulp van urinemonsters. Alle proefpersonen waren gezond en kampten niet met een hoge bloeddruk.

Zoutinname

Aan fase 1 (ruim 18 maanden tussen 1987 en 1990) deden 774 mensen mee die hun zoutinname beperkten. Bij fase 2 (ruim 36 maanden tussen 1990 en 1995) probeerden bijna 2400 mensen minder zout binnen te krijgen. In de 20 tot 24 jaar na deze onderzoeken, overleden er in totaal 251 proefpersonen. Van bijna 3000 andere deelnemers die hun zoutinname niet verlaagden, overleden er 272.

Cooks team ontdekte dat deelnemers die elke dag minder dan een theelepel zout binnenkregen, 25 procent minder risico liepen op vroegtijdig overlijden dan proefpersonen die dagelijks bijna anderhalve theelepel zout aten. 

Minder zout, langer leven

Uit het onderzoek bleek ook dat wanneer je eerst dagelijks anderhalve theelepel zout at en je je zoutinname vervolgens verhoogt met minder dan een halve theelepel (oftewel 1 gram) extra per dag, dit je risico op vroegtijdig overlijden verhoogt met 12 procent.

Het goede nieuws is dat minder zout eten je levensduur lijkt te verlengen: het risico op vroegtijdig overlijden leek bij beperking van de zoutinname af te nemen met 15 procent. De proefpersonen die de kleinste hoeveelheid zout aten, leken het laagste risico op vroegtijdig overlijden te hebben.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology.

Bron 
  • WebMD