Is zeezout gezonder dan keukenzout?

Te veel zout is slecht voor iedereen

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plus op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is zeezout gezonder dan keukenzout?

Veel mensen denken dat zeezout gezonder is dan keukenzout, maar dat is niet waar. Beide zoutsoorten bevatten ongeveer evenveel natrium. Te veel natrium binnenkrijgen is ongezond. Het belast de nieren en het hart en het vergroot het risico op een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking.

Hoge bloeddruk

Vooral mensen die al een hoge bloeddruk hebben, moeten oppassen met zout. Door minder zout te eten wordt de kans op een hoge bloeddruk kleiner. Hierbij geldt: elke gram minder telt. Te veel zout is slecht voor iedereen.

Zeezout bevat een klein beetje mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Dit is echter zo weinig dat het niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.

2,4 gram natrium

Voor alle volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium.

Wist je trouwens dat 80 procent van het zout dat we eten uit producten komt waar zout van nature in zit of waar het aan toegevoegd is door fabrikanten? Maak daarom zelf je sauzen, marinades, dressings en soep, zo kun je zelf bepalen hoeveel zout je toevoegt.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
 

9 Comments

Door A. Demont (niet gecontroleerd) op di, 1-8-2017 - 13:03

Ik gebruik Lo Salt, daar zit 66% minder natrium in. Gewoon te koop in de supermarkt.

Door fmentjox1@zeela... (niet gecontroleerd) op ma, 22-8-2016 - 12:28

Ik gebruik zelden of nooit ergens zout op of bij.De producten tomaten eieren en soep vind ik zonder zout of maggi lekker zout of suiker veranderd de originele smaak.In vele producten die je koopt zit voldoende zout in of zelf iets meer.

Door René Hendrickx (niet gecontroleerd) op zo, 21-8-2016 - 14:52

Keukenzout is miljoenen jaren geleden opgeslagen en niet vervuild. Zeezout kan vervuild zijn met o.a. zware metalen.

Door Anduril (niet gecontroleerd) op zo, 21-8-2016 - 14:07

De zee is tegenwoordig aardig vervuilt. Steenzout is oorspronkelijk ook zeezout, maar dan van eeuwen geleden en toen was de zee nog schoon.
Nog beter is LoSalt, dit heeft 66% minder natrium.

Door Aat42 (niet gecontroleerd) op zo, 21-8-2016 - 11:26

Ik moet altijd vreselijk lachen om mensen die menen dat b.v. Himalaya-zout en dat soort idiotie gezonder zou zijn dan gewoon zout. Zout is zout en zoals Ivy Geijssen al opmerkt, oorspronkelijk komt alle zout uit de zee. Minder zout, dat is pas goed en niet zout met al die ronkende namen. De fantastische namen zijn slechts bedacht door de industrie om ze een soort geloofwaardigheid te geven dat hun zout gezonder zou zijn. Mensen kijk toch door die leugens heen.

Door S.Zeilstra (niet gecontroleerd) op zo, 21-8-2016 - 09:50

Keukenzout wordt uit de grond gehaald met water en na indampen ontstaat keukenzout.Maar die zoutkolommen zijn ooit na indampen ontstaan in oerzeeen.Dus is keukenzout ook zeezout alleen veel goedkoper!!!!!!

Door Kareltje (niet gecontroleerd) op zo, 21-8-2016 - 09:41

Ben het met Ivy helemaal eens. Het landzout is van oorsprong gewoon zeezout.

Door Berdien (niet gecontroleerd) op zo, 21-8-2016 - 08:57

Weer zo'n verkeerd bericht. Dat je niet te veel zout moet eten weet zo langzamerhand iedereen wel. Dat mensen anders handelen is een ander verhaal.
Zeezout bevat vat naast minder natrium ook andere mineralen die geraffineerde zout niet heeft.

Door Ivy_geijsen@hot... (niet gecontroleerd) op vr, 3-6-2016 - 16:19

Al het zout komt oorspronkelijk uit de zee.