Verhoogt zout je bloeddruk?

En hoe zit dat met himalayazout en keltisch zout?

vrouw strooit zout op salade
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: verhoogt zout je bloeddruk?

Sean Christopher, influencer en 'gezondheidscoach' beweerde onlangs in een video op social media dat zout de bloeddruk niet verhoogt. Volgens hem verhoogt het bleekmiddel in wit keukenzout de bloeddruk, niet het zout zelf. Hij zegt dat je daarom beter ongebleekt himalayazout of keltisch zeezout kunt gebruiken. Die zoutsoorten zouden de bloeddruk volgens hem zelfs verlagen. Zijn post ging viral. Onterecht, want zout verhoogt wel degelijk de bloeddruk, dat blijkt uit talloze onderzoeken.

Eén op de drie volwassenen heeft een te hoge bloeddruk

Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2023 heeft wereldwijd één op de drie volwassenen een hoge bloeddruk (hypertensie). Veel mensen sterven erdoor, terwijl dat voorkomen had kunnen worden als ze een gezonde bloeddruk hadden gehad. Een hoge bloeddruk  beschadigt je bloedvaten en verhoogt je risico op hartziekten en beroerte. Bovendien is het een van de belangrijkste veroorzakers van nierschade. Tegelijkertijd hebben mensen met nierschade weer een grotere kans op hoge bloeddruk.

Wat veroorzaakt een te hoge bloeddruk?

Er zijn een aantal zaken die van invloed kunnen zijn op je bloeddruk. Bijvoorbeeld te weinig lichaamsbeweging, stress en slaapproblemen. Onbewuste angsten, medicijngebruik en overgewicht kunnen tevens een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van hoge bloeddruk (hypertensie). Maar ook zout heeft invloed op je bloeddruk. Zout is namelijk een bron van natrium. Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor natrium, maar volgens het Institute of Medicine is dagelijks 1,5 gram natrium voor volwassenen voldoende. Een gram keukenzout staat gelijk aan 0,4 gram natrium. Als er te veel natrium in je bloed zit, gaat er meer water naar je bloed. Daardoor verhoogt je bloedvolume en stijgt je bloeddruk.  

Zout, bloeddruk en de wetenschap

Dat effect op de bloeddruk is wetenschappelijk bewezen. Al in 1988 toonde een wereldwijde studie onder meer dan 10.000 mensen een duidelijke correlatie aan tussen natriumgehaltes in urine en een toename van de bloeddruk met de leeftijd. Een andere studie uit 2014 onder meer dan 100.000 mensen kwantificeerde nauwkeurig hoeveel de bloeddruk stijgt voor elke extra gram zout die dagelijks wordt geconsumeerd. Ook is wetenschappelijk aangetoond - in een meta-analyse uit 1997 van 32 gerandomiseerde klinische proeven - dat het verminderen van de natriuminname de bloeddruk verlaagt. Dat werd in 2001 nog eens bevestigd, volgens die studie werd de bloeddruk van de respondenten al binnen een maand na het minderen met zout lager.

Verlagen keltisch zout en himalayazout de bloeddruk?

Hoe zit het dan met die andere bewering van Christopher; hebben keltisch zout en himalayazout een bloeddrukverlagend effect? Helaas, ook dat is een fabeltje. Al het zout - ook de hippe soorten - bestaat voor ongeveer 40 procent uit natrium en 60 procent uit chloride. Wat het effect op je bloeddruk betreft, is er dus geen verschil tussen keukenzout, himalayazout en keltisch zeezout.

Lees ook: gezond zout, bestaat dat?

In plaats van keukenzout te vervangen door andere soorten zout, is het voor je bloeddruk veel verstandiger om je zoutinname te verlagen, want de meeste mensen krijgen veel meer binnen dan de aanbevolen 6 gram per dag. Niet uit pakjes en zakjes koken en koek en snoep mijden, helpt daarbij al enorm. Veel fabrikanten voegen namelijk zout toe aan hun producten.

Lees ook: 7 tips om te minderen met zout

Tips om je bloeddruk gezond te houden

  • Rook niet
  • Eet zoutbewust en gezond 
  • Val af als je overgewicht hebt
  • Beweeg minimaal een half uur per dag
  • Slaap voldoende
  • Leer omgaan met stress
Auteur 
Bron 
  • Health Feedback
  • Nierstichting
  • World Health Organization (WHO)
  • PubMed