Emoties bij borstkanker

Hoe nu verder?

De diagnose borstkanker kan u het gevoel geven dat uw wereld op zijn kop staat. Niet alleen u, maar ook uw omgeving moet zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Hoe kunt u dat het beste aanpakken?

Vooral in het begin zullen emoties de overhand hebben. Sommige mensen worden boos over wat hun overkomt, of ze zijn juist somber. Ook angst en verdriet komen veel voor. Hoe u zich voelt, kan per persoon sterk verschillen. [ITEMADVERTORIAL]

Emotionele achtbaan
Veel patiënten krijgen het gevoel dat ze geen grip meer hebben op de situatie. Er zijn verschillende manieren om uit die emotionele achtbaan te stappen.

  • Laat uw emoties gaan. Soms kan het enorm opluchten om gewoon een stevig potje te huilen.
  • Praat er over met anderen. Met uw partner of vrienden, of juist lotgenoten, want die weten precies hoe u zich voelt. Ook schrijven kan helpen. Misschien kunt u zelfs wel een blog beginnen?
  • Wees wijs. Verdiep u in uw ziekte en maak zelf met uw arts beslissingen over het verloop. Blijf niet zitten met vragen, maar schrijf ze op en stel ze aan uw arts of verpleegkundige.
  • Zorg goed voor uzelf. Uw uiterlijk verandert al zo sterk door chemotherapie of een mogelijke amputatie. Gebruik dat als een reden om uzelf extra te verwennen. 
  • Zoek afleiding. De hele dag zitten kniezen, verandert niks aan de situatie. Blijf dus de dingen doen waar u van geniet, of begin juist die cursus waar u nooit tijd voor had. Mocht u de mogelijkheid hebben: sporten geeft positieve energie!

Het is vrij normaal dat goede en slechte dagen elkaar afwisselen. Maar als u merkt dat u wekenlang alleen maar somber bent, of dat u een stukje steun mist uit uw omgeving, zoek dan professionele hulp. Via uw huisarts kunt u in contact komen met een hulpverlener.

Zo moe
Tijdens de behandeling, maar ook lang na genezing, kunt u zich ernstig vermoeid voelen. Hoe dat precies komt, is niet bekend. Maar dat dat grote invloed kan hebben op uw leven, is duidelijk.

Werk en vrienden kosten veel energie, dus het kan zijn dat u dat gedeeltelijk moet opgeven. De vermoeidheid gaat niet zomaar weg, maar u kunt er wel beter mee leren omgaan.

  • Ken uw grenzen. Weet wanneer u behoefte hebt aan rust en houd daar rekening mee als u plannen maakt. Jammer van dat tweede feestje op die zondag, maar u weet dat u maandag flink moet boeten voor die extra inspanning.
  • Accepteer die grenzen. Het is vervelend dat u niet meer kan doen wat u wil doen. Maar als u een dagelijks gevecht aangaat met uw grenzen, gaat al uw energie op aan die strijd. 
  • Zorg voor ritme. Elke dag op dezelfde tijd opstaan en gaan slapen helpt uw lichaam om een goed slaap/waakritme te krijgen. 
  • Houd een gezonde leefstijl aan. Juist als uw lichaam het zwaar te verduren heeft, kan gezonde voeding en genoeg beweging helpen. 

Mensen in je omgeving
Er zijn een heleboel verschillende manieren om met ziekte om te gaan. U zult dus ook merken dat mensen in uw omgeving er heel anders op kunnen reageren. En dat is niet altijd de manier waarop u gehoopt had dat ze zouden reageren.

  • Wees open naar anderen. Het kan erg opluchten om uw partner, familie en vrienden te vertellen hoe u zich voelt. Dat geeft hen ook weer de kans om met jou te praten over hoe zij zich voelen.
  • Schrijf erover. Soms kan het moeilijk zijn om uw gevoelens tegen uw partner of goede vriend te uiten. Schrijf het dan op in een dagboek, dat hij of zij ook mag lezen. Zo kunt u het ijs breken.
  • Omschrijf uw emoties. Zeg het gewoon als u een slechte dag hebt. Vrienden weten zo een beetje waar ze aan toe zijn.

Hoe vervelend het ook is, er zijn altijd mensen die u het liefste beter willen zien. Terwijl u nog zit met de onzekerheid over mogelijke terugkeer of vermoeidheid, stomen zij alweer op volle kracht vooruit.

Probeer toch eerlijk te zijn over hoe de situatie ervoor staat. Uiteindelijk zullen de meeste mensen blij zijn dat u ze in vertrouwen neemt.