Stelling: Borstkankerscreening boven de 70 moet stoppen

Borstkankerscreening leidt bij vrouwen boven de 70 vaak tot overbehandeling, zo vaak dat zij beter niet meer worden gescreend. Dat concluderen wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum. Voorstanders dragen dinsdag in de Volkskrant argumenten aan voor het voortzetten van de screening. Wat vindt u?

Er werd onderzocht welke effecten de verhoging van de bovengrens voor het bevolkingsonderzoek de afgelopen jaren heeft gehad. Tot vijftien jaar geleden werden vrouwen boven de 70 niet meer gescreend, maar die grens is toen verhoogd naar 75 jaar.

Lang niet alle tumoren worden uiteindelijk agressief. Maar alle tumoren die bij de screening worden ontdekt, worden wél verwijderd. Ondanks deze rigoureuze aanpak is het aantal agressieve tumoren bij de 70-plussers die zijn gescreend uiteindelijk nauwelijks lager dan bij vrouwen die niet zijn gescreend, vat oncologisch chirurg Gerrit-Jan Liefers het onderzoek in de Volkskrant samen. Het heeft volgens hem vaak niet altijd zin om oudere vrouwen een ingrijpende operatie, chemokuur of hormoonbehandeling te laten ondergaan.

Het is volgens de chirurg beter om massale screening voor 70-plussers af te schaffen. Alleen gezonde 70-plussers zouden eens in de twee jaar een mammografie moeten ondergaan. Vrouwen met bijvoorbeeld diabetes of hartklachten zouden niet moeten worden gescreend omdat oudere vrouwen veel meer bijwerkingen krijgen van een kankerbehandeling.

'Conclusies zijn dubieus'

Hoogleraar evaluatie van vroegopsporing van ziekten aan het Erasmus Medisch Centrum Harry de Koning noemt de conclusies van het LUMC in de krant dubieus. Hij wijst erop dat de onderzoekers alleen naar het aantal agressieve tumoren hebben gekeken en niet naar de sterftecijfers. Hij beweert dat blijkt uit de cijfers dat de sterfte aan borstkanker onder vrouwen tussen de 70 en 75 jaar door de screening met 84 procent is verlaagd. "Geen enkele reden dus om met screenen te stoppen."

Het risico op overbehandeling wordt op latere leeftijd groter, erkent De Koning. "Daarom blijft de bovengrens op 75 jaar liggen." Overigens lopen rechtszaken tegen de staat omdat 75-plussers ook screening eisen.

Wat vindt u?

Is het screenen op borstkanker boven de 70 een goede zaak? Of moet de grens naar onderen worden bijgesteld? In de box rechtsboven, naast dit artikel kunt u stemmen!

Bron(nen):
Trefwoorden:

27 Comments

Door C.Broekharst (niet gecontroleerd) op zo, 21-9-2014 - 17:00

Dit is wat (onze) regering wil de ouderen kunnen Sterven letterlijk en figuurlijk stop dat zootje in de haag te stoppen met zulke regels.

Door c.pluijmers (niet gecontroleerd) op za, 20-9-2014 - 15:22

Het is toch aan de dames zelf of ze een screening willen? Zelf ben ik 64 en doe ook geen screening meer. De dames van 65+ kunnen volgens mij zelf aangeven of ze dat willen of niet. Maak er niet zo'n punt van.

Door Greet (niet gecontroleerd) op do, 18-9-2014 - 20:57

Ik ga zelf niet meer naar de screening( 63 jaar)er worden ook veel onterechte behandelingen op vrouwen losgelaten die helemaal niet nodig waren geweest,met alle angst en onnodige operaties van dien,het is ook niet gezond om een mammografie te laten maken,die straling kun je beter niet hebben.Zou goed zijn als er thermografie voor in de plaats komt.

Door C. Leferink (niet gecontroleerd) op do, 18-9-2014 - 20:02

Wel werken tot 67 omdat mensen langer gezond zijn en geen screening boven 70 jaar? Ik vind dat uitnodigingen wel verstuurd moeten worden en dat de patient zelf moet beslissen of ze dit wel wil en dat bij behandeling i.o.m. de patient een mogelijke behandeling besproken moet worden i.v.m. eventuele ziektes die kans op herstel beperken. Dit is per patiënt verschillend.

Door Annabel (niet gecontroleerd) op do, 18-9-2014 - 19:54

Ook ik kreeg borstkanker. Ontdekt bij 2-jaarlijkse controle.
Het was niet voelbaar, ook niet door de artsen. Het was heel klein en na borstbesparing-operatie, chemo en bestralingen is het of er niets gebeurd is. Ik zou elke vrouw adviseren ga er naar toe! Het heeft mijn leven gered !!

Door r.caron (niet gecontroleerd) op do, 18-9-2014 - 16:21

het lijk wel of de oude mensen opgeruimd moeten worden .
het moet blijven dit onderzoek .

Door Yvonne ,Elst (niet gecontroleerd) op do, 18-9-2014 - 15:51

Iedereen heeft recht op een screening en laat dit aan de ouderen zelf over of ze het nog willen.Maar dit is een pure geldkwestie en weer worden de ouderen gepakt. We betalen genoeg in Nederland aan onze zorgkosten maar de pakketten worden uitgedund.Wat is Nederland toch ver afgezakt.Deze regering en zorgverzekeraars moeten zich schamen hoe ze omgaan met mensen die er niet om hebben gevraagd om ziek te worden.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 18-9-2014 - 15:48

Iedereen heeft recht op een screening en laat dit aan de ouderen zelf over of ze het nog willen.Maar dit is een pure geldkwestie en weer worden de ouderen gepakt. We betalen genoeg in Nederland aan onze zorgkosten maar de pakketten worden uitgedund.Wat is Nederland toch ver afgezakt.Deze regering en zorgverzekeraars moeten zich schamen hoe ze omgaan met mensen die er niet om hebben gevraagd om ziek te worden.

Door Louise C (niet gecontroleerd) op do, 18-9-2014 - 14:59

De gezonde oudere kan er nog wel om vragen, dus al dat geklaag weer

In Duitsland wordt men na 70 jaar ook niet meer gescreend
trouwens

Door okkie van Os (niet gecontroleerd) op do, 18-9-2014 - 14:43

Ik overwinter in Spanje maar betaal in Nederland mijn zorgverzekering. Nu mag ik niet meedoen aan het borstkanker en darmkanker onderzoek omdat ik niet bij een Nederlandse gemeente sta ingeschreven!!!! Ik heb wel een Nederlands paspoort en woon 6 maanden in Nederland op een huuradres.