Zorgverzekeraars vragen vanaf nu niet meer om borstfoto's voor reconstructie

Arts bespreekt opties met patiënt
Getty Images

Zorgverzekeraars zullen per direct niet meer vragen om foto's aan patiënten die een vergoeding voor een borstreconstructie willen. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dinsdag bekendgemaakt, meldt de NOS.

Na berichtgeving van de omroep maandag werd duidelijk dat zorgverzekeraars nog altijd om naaktfoto's vroegen terwijl vrouwen dit als pijnlijk ervoeren. Aan het woord kwamen vrouwen die borstkanker hadden en daardoor een amputatie kregen. Als ze een borstreconstructie wilden, werd verzocht om foto's te maken.

Verzekeraars bleken ook niet altijd zorgvuldig met de gemaakte foto's om te springen. Soms raakten foto's zelfs kwijt. Petra Holst, directeur Zorgverzekeraars Nederland, schrijft in een reactie op de onthulde misstanden dat ze het betreurt dat de aanvragen voor vervolgoperatie "bij sommige vrouwen tot ongewenste situaties heeft geleid en daarmee het vertrouwen hebben geschaad". Met onmiddellijke ingang zal niet meer om foto's worden gevraagd.

Jaren geleden werden hier al afspraken over gemaakt, maar toch beleven sommige verzekeraars er om vragen. Nieuwe aanvragen zullen nu meteen worden goedgekeurd. Vrouwen die nog een aanvraag hebben lopen of eerder een afwijzing hebben gehad, kunnen contact opnemen met hun verzekeraar.

Auteur 
Bron 
  • NOS
  • Zorgverzekeraars Nederland