Bloeddruk en vetgehalte dalen niet door danshen-thee

Er zijn enkele aanwijzingen dat danshen-thee de bloeddruk en het vetgehalte in bloed kan verlagen, maar goed onderbouwd bewijs ontbreekt. Wetenschappers van het Radboudumc toonden bij mensen aan dat het middel na vier weken nog geen effect heeft.

Wereldwijd wordt door miljoenen patiënten gebruik gemaakt van danshen-thee, gemaakt van rode salie-extract. In 2010 werd in de Verenigde Staten bijvoorbeeld ruim 7 miljard dollar aan dergelijke producten uitgegeven. Europeanen besteedden er in datzelfde jaar ongeveer 2 miljard euro aan.

Aderverkalking

Ook in Nederland wordt het product gebruikt. De thee is zonder voorschrift van een arts te koop en wordt vaak geadviseerd door traditionele Chinese artsen vanwege het idee dat danshen het vetgehalte in het bloed verlaagt en de bloeddruk doet dalen. Op die manier zou het aderverkalking (atherosclerose) kunnen voorkomen en verminderen. De werkzaamheid bij mensen is echter niet goed onderzocht volgens moderne medische standaarden.

Test

Wetenschappers van het Radboudumc onderzochten daarom samen met beoefenaren van de traditionele Chinese de werkzaamheid van danshen. Ze bekeken het effect van het middel bij twintig vrijwilligers die zowel een licht verhoogde bloeddruk als licht verhoogde cholesterolwaarden in hun bloed hadden.

Vier weken lang gebruikte de helft het middel en kreeg de andere helft een nepmiddel. Na die vier weken werd de behandeling omgedraaid: de proefpersonen die een placebo hadden gebruikt kregen danshen en de danshengebruikers kregen een placebo.

Bloeddruk en vetgehalte niet lager

"We zagen dat Danshen in deze periode niet leidde tot een verlaging van de bloeddruk. Het vetgehalte in bloed, waarvoor we het LDL - het Low Density Lipoprotein - hebben gemeten, viel zelfs iets hoger uit dan aan het begin van het onderzoek", zegt Gerard Rongen, coördinator van de studie.

Op basis van het onderzoek concluderen de onderzoekers dat het gebruik van deze thee het vetgehalte in bloed bij mensen met hart- en vaatziekten niet verlaagt en ook de bloeddruk niet vermindert. Ze publiceerden hun resultaten in PLOS ONE.

Bron(nen):