Hierom zijn eieren zo gezond

Gebakken, gekookt en gepocheerd. Of geverfd en verstopt in de tuin. Wie lust er geen eitje bij het ontbijt of op een ander tijdstip op de dag? Feiten en fabels over ei.

Eieren zijn gezond. Van eieren wordt u niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal. Eieren bevatten anti-oxidanten, die ouderdomsgebonden oogziektes kunnen tegengaan.

Bron van eiwitten

Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.

Versheid

Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in zout water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt.

Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien. Als u een vers ei openbreekt, zie je een ronde, stevige dooier en doorzichtig eiwit dat weinig uitloopt. Uiteraard wordt de versheid van een ei ook gecontroleerd voordat het in de winkel terechtkomt.

Cholesterolgehalte

Het idee dat veel eieren eten slecht is voor uw cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Zolang u niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit u goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 200 mg. U kunt dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten.

Wilt u iedere dag een eitje, dan moet u ervoor zorgen dat u zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Dat zijn bijvoorbeeld vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete snacks en tussendoortjes.

Salmonella

Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel elk jaar ongeveer 50.000 mensen ziek maakt. Het grootste risico om ziek te worden, loop u als je eieren niet goed verhit of rauw ergens doorheen mengt. De bacterie leeft in de darmen van pluimvee en varkens en verspreidt zich via ontlasting. Mensen kunnen ook drager zijn en door slechte hygiëne levensmiddelen besmetten.

Sommige soorten salmonella kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Dat merk je meestal binnen twaalf tot zesendertig uur. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer na twee tot drie dagen. Maar bij ernstige ziekteverschijnselen is antibiotica noodzakelijk. Rust en veel drinken zijn over het algemeen de beste remedie om van de vergiftiging af te komen.

Na besmetting kunt u nog maandenlang drager zijn van de bacterie zonder dat je klachten ervaart. Let op: de salmonellabacterie kan dodelijk zijn als u uitdroogt of als uw nierfunctie uitvalt. Loop dus niet te lang door met een voedselvergiftiging!

Vogelgriep

Het is vrijwel onmogelijk dat je door het eten van eieren besmet raakt met het vogelgriepvirus. U kunt de ziekte alleen oplopen na intensief contact met zieke en dode vogels. Is een ei toch besmet met de vogelgriep, dan overleeft het virus verhitting in de steel- of koekenpan niet.

Pasen

Eet u met Pasen wat meer eieren dan normaal? Dat is geen probleem. Op het cholesterolgehalte in uw bloed heeft dit nauwelijks effect. Een eitje dat is beschilderd met eierverf of viltstiften, kunt u zorgeloos opeten. Kook eieren wel hard, tenminste negen minuten. Zo voorkomt u een salmonellabesmetting.

Lees hier waar de traditie eieren zoeken vandaan komt.

Tips

  • Schone eieren zijn langer houdbaar dan eieren waar vuil aan zit. De schaal van een ei is erg poreus en daardoor kunnen gemakkelijk bacteriën binnendringen.
  • Bewaar eieren niet langer dan twee tot drie weken en leg ze in de koelkast.
  • Voordat je gekoelde eieren eet, kunt u ze het beste eerst op kamertemperatuur laten komen.
  • Als er een bloedstipje te zien is in het ei, is er nog geen sprake van bevruchting. Het is wat bloed van de kip en ongevaarlijk.
  • Leg eieren niet naast sterk geurende levensmiddelen. Door de poreuze schaal neemt een ei heel snel de geur van deze producten over.
  • Als je een vers ei schudt, hoor je niets. Is het ei oud, dan hoor je het klotsen.

 

9 Comments

Door Micky (niet gecontroleerd) op zo, 16-4-2017 - 11:01

Eieren in de ijskast? Daar sta ik van te kijken. Het zou de salmonella juist bevorderen op het moment dat je ze uit de ijskast haalt. In de winkel staan ze echt niet in de ijskast! En verder eet ik zelf alleen maar BIO eieren vanwege de gezonde voedingstoffen. Andere eieren komen vaak van gestressde kippen, wat niet zo gezond is. Ik eet vaak 10 BIO eieren per week, beschouw het BIO ei als het meest 'nobele' voedsel, en mijn cholesterol en triglyceriden varen er wel bij. Fijne Pasen .

Door Alma (niet gecontroleerd) op zo, 14-6-2015 - 15:30

In dit verhaal komt voor dat boter ongezond vet zou bevatten. Ik dacht toch dat dit niet voor roomboter geldt? Deze heeft toch kortere ketens vetzuren?

Door Pierre (niet gecontroleerd) op zo, 14-6-2015 - 11:30

Zet 10 topwetenschappers aangaande gezonde/ongezonde voedingswaren los van elkaar en men zal 10 totaal verschillende "DESKUNDIGE" adviezen orakelen en tja; misschien hebben ze allen in hun afwijkend oordeel wel gelijk ?
Kortom, ons eigen lichaam geeft steeds feilloos aan wat het wel en wat het niet kan verdragen en daar kan men maar beter naar luisteren.

Door van den Biggelaar (niet gecontroleerd) op zo, 14-6-2015 - 09:03

Al vanaf vroeger, ook toen gezegd werd dat eieren veel cholesterol zouden bevatten, at ik per week meerdere eieren. Ik heb nooit geloofd dat eieren niet goed zouden zijn voor de gezondheid, ik geloof zelfs het tegendeel. Er is in de loop der tijden zoveel onzin verteld over wat goed en niet goed is dat je het meeste met een korreltje zout moet nemen. Neem nou de bewering dat men tijdens een operatie geen hoge bloeddruk mocht hebben, blijkt nu dat een lage bloeddruk juist niet goed is, zo zijn er meerdere uitspraken waar ze later op terug komen.

Door gea (niet gecontroleerd) op zo, 14-6-2015 - 08:52

ik kan niet tegen het eigeel daar word ik misselijk van maar door dat je wel alle voedng stoffen nodig hebt zeiden ze dat je ook wel eiwit shakers mag gebruiken daar zit ook alle stoffen in en mensen met kanker die worden behandeld met eiwit kuren ze worden er wel misselijk van maar het kan de kanker in dammen

Door hidkees (niet gecontroleerd) op zo, 15-6-2014 - 09:47

Eerst staat er dat je niet te veel cholesterol via eieren moet binnenkrijgen, maar bij Pasen is het dan geen probleem.
Het is toch al lang achterhaald dat je weinig cholesterol moet eten. Er wordt veel meer door het lichaam zelf aangemaakt.

Door Leon (niet gecontroleerd) op zo, 27-4-2014 - 12:18

Lees feiten en fabels over cholesterol van de Deense arts-onderzoeker Ravenskoff. Dan ga je cholesterol anders beoordelen. De man at 10 eieren per dag zonder dat zijn cholesterol veel steeg.

Door Sybilla (niet gecontroleerd) op zo, 20-4-2014 - 10:57

Staan veel wetenswaardigheidjes vermeld waar ik niets van wist, dus is dat voor mij heel interessant. Ik ben niet gek op eieren maar ik eet ze wel.Zo'n 2 eieren per week. Ja,in de koelkast bewaren in eierhouders, dus nooit naast sterk geurende etenswaren. Overigens, die bewaar ik niet omdat ik ze niet eet. Zalig Pasen!