Is een cholesterol van 2.6 te hoog?

Vorig jaar had ik een veel te hoog suiker- en cholesterolgehalte. Sinds augustus 2007 heb ik mijn LDL-cholsterol verlaagd van 3.2 naar 2.6. Gewoon door minder vet te eten. Maar mijn huisarts vindt mijn cholesterol nog steeds te hoog. Hij wil naar 2.5. Is dat wel echt nodig?
dhr J. Otten

Wilma Koghee, diëtist:

Allereerst mijn complimenten over uw gezonde gewicht en de verbeteringen van uw bloedglucosewaarden en de daling van het LDL-cholesterol! Het is knap dat u dat bereikt heeft met aanpassingen in uw leefstijl en u bedoelt waarschijnlijk dat u vooral het slechte vet (harde vet) in uw voeding bent gaan minderen.

Ook bij de behandeling van ouderdomsdiabetes laten arts en diëtist zich leiden door behandelafspraken waarbij ook streefwaarden zijn vastgesteld voor onder andere de bloedvetten waarvan het LDL er één is.

De officiële streefwaarde voor LDL zien wij het liefst onder de 2,5. U zit hier vlak bij en dat is al heel mooi. Misschien dat u , op verwijzing van uw huisarts, samen met een collega-diëtist nog eens kunt kijken naar uw voeding en leefstijl om mogelijk nog met kleine aanpassingen wel onder de 2,5 te komen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!