3 duimpjes omhoog voor coronavaccins

Getty Images

De vaccinatie zorgt voor flink dalende coronacijfers, waardoor we weer zonder mondkapje kunnen winkelen en samen verjaardagen kunnen vieren. Drie positieve nieuwsberichten over de coronavaccins.

1. Pfizer en Moderna vaccins werken mogelijk jarenlang

De mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna werken mogelijk jarenlang, zeggen experts tegen de New York Times. Zij onderzochten een weliswaar kleine groep van 41 mensen, maar de resultaten waren goed voor publicatie in het gezaghebbende blad Nature. Zo lang de rondgaande coronavirussen niet teveel veranderen, blijven de vaccins misschien wel jaren lang beschermen, mogelijk zelfs levenslang. Dit voordeel geldt niet voor iedereen, vrezen de experts echter. Ouderen, mensen met een verminderd immuunsysteem en mensen die medicijnen slikken die het immuunsysteem onderdrukken, hebben misschien wel een herhaalvaccin nodig. Mensen die covid hebben doorgemaakt en daarna nog gevaccineerd zijn, raken juist extra goed beschermd.

Die superlange werking geldt alleen als het virus niet te veel verandert, maar helaas duiken er steeds nieuwe varianten op met andere besmettingscijfers en klachtenpatronen. Ook de bescherming door de vaccins kan wisselen per variant. De overheid laat nu op het coronadashboard zien hoezeer de verschillende varianten van het coronavirus zich verspreiden in Nederland. De cijfers zijn nog niet helemaal up to date, maar binnenkort is dus live te zien welke varianten hier rondgaan.

2. Griezelige langetermijneffecten zijn onwaarschijnlijk

De Volkskrant geeft antwoord op deze veel gestelde vraag: hoe veilig zijn deze nieuwe coronavaccins op de lange termijn? Hebben we over een paar jaar allemaal enge ziekten of afwijkingen door deze nieuwe vaccins? Het antwoord is kortweg: nee, dat is niet waarschijnlijk. Een vaccin is maar kort in het lichaam en wordt snel afgebroken, dus de bijwerkingen treden de eerste uren, dagen tot weken op, legt redacteur Maarten Keulemans uit. De studies die nog lopen naar de vaccins zijn vooral bedoeld om te leren hoe het vaccin werkt bij bepaalde groepen patiënten die moeilijker te onderzoeken zijn, zoals zwangere vrouwen of mensen met een bepaalde immuunaandoening. Natuurlijk letten ze ook op gekke bijwerkingen op lange termijn, maar dat is meer voor de zekerheid. De trombosebijwerking na het vaccin van AstraZeneca werd pas na maanden ontdekt, omdat hij zo zeldzaam is. Ook deze bijwerking trad snel na vaccinatie al op.

3. Mensen met donororgaan kunnen ook beschermd worden

Een van die bijzondere patiëntengroepen zijn de mensen die getransplanteerd zijn, ze hebben bijvoorbeeld een nieuwe nier. Zij zitten levenslang aan medicijnen vast tegen afstoten van het lichaamsvreemde orgaan. Het immuunsysteem staat hierdoor op een laag pitje, waardoor het vaccin tegen corona slecht aanslaat. In de NEJM staat een onderzoek dat laat zien dat vaccineren toch zin heeft. Er deden 101 mensen mee met een donororgaan (voornamelijk nieren). Na twee vaccins van Pfizer was slechts 40 procent beschermd tegen covid, maar na drie vaccins was dat opgeklommen tot een heel redelijke 68 procent van de deelnemers.

Auteur