4 tips tegen benauwdheid bij het dragen van een mondkapje

Getty Images

In het openbaar vervoer is het sinds 1 juni verplicht om een mondkapje te dragen. Voor wie het niet gewend is om een mondmasker te dragen, kan het in het begin behoorlijk benauwd aanvoelen. Dat geldt zeker voor mensen met een longziekte. Het Longfonds geeft tips om benauwdheid zoveel mogelijk te verminderen.

  • Zorg voor een mondkapje van dichtgewoven maar dunne stof, of van ander niet te dik materiaal.
  • Oefen thuis met het dragen van het mondkapje. Begin met het opzetten als je rustig zit. Adem rustig in en uit. Daarna begin je eens met een stukje lopen in huis, let erop dat je je tempo heel laag houdt. Probeer daarna een half uurtje je mondkapje op te houden terwijl je een boek leest.
  • Zorg dat je niet gehaast bent als je op reis gaat. Neem de tijd. Zorg dat je ruim van te voren op het perron of bij de bushalte bent, zodat je op adem kunt komen, en niet meer benauwd bent wanneer je instapt. Op dat moment – vlak vóór het instappen - moet je namelijk het mondkapje opzetten. Je hoeft dan nog maar een klein stukje te lopen. Blijf steeds op 1,5 meter afstand van anderen.
  • Heb je van je arts ‘rescue medicatie’ (een kortwerkende luchtwegverwijder zoals salbutamol, terbutaline, ipratropium), dan kun je - eventueel in overleg met je arts - voordat je het mondkapje gebruikt een extra puf nemen.

Wist je dat je ook zelf een mondkapje kunt naaien? Klik hier om naar het patroon te gaan.

Bron: Het Longfonds

Auteur