50-plussers vooral bang dat naasten worden getroffen door coronavirus

Echtpaar kijkt tv
Getty Images

Ouderen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus. Toch maken 50-plussers zich meer zorgen om de gezondheid van hun naasten en om de (lokale) economie dan om de eigen gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek onder het Nationale 50Plus Panel.

50-plussers kunnen zich goed vinden in de maatregelen die het kabinet genomen heeft tegen verspreiding van het coronavirus. Zo’n 83% vindt de maatregelen goed tot zeer goed. Wel vindt 36% dat het kabinet te lang gewacht heeft met het sluiten van de scholen.
Ook met het toegangsverbod voor bezoekers van verpleeghuizen hebben ze geen probleem: 79% vindt dit een maatregel die het kabinet móést nemen. Veel respondenten zouden zelfs nog wel verdergaande maatregelen willen: 59% is vóór het sluiten van alle winkels, behalve die voor eerste levensbehoeften zoals supermarkten en apotheken. 41% zou een complete ‘lockdown’ voorstaan.

Zorgen

Zo’n 45% van de 50-plussers maakt zich meer zorgen over de eigen gezondheid dan voorheen. Maar vooral de gezondheid van naasten (74%) baart hen zorgen, evenals de negatieve effecten op de algehele economie (75%) en faillissementen van lokale winkels en ondernemers (64%). Daarna komen pas de zorgen over de eigen gezondheid (55%).

Besmetting tegengaan

Een ruime meerderheid van de 50-plussers (92%) vindt zichzelf goed op de hoogte van de maatregelen die het kabinet heeft genomen. Om besmetting met het coronavirus te voorkomen, blijven velen (80%) zoveel mogelijk thuis. 83% wast de handen extra vaak, bijna iedereen (91%) houdt netjes anderhalve meter afstand tot de medemens.

Kleinkinderen blijven weg

Eenzaam is het wel in deze periode. Gemiddeld 37% van de 50-plussers zegt zijn kinderen niet te zien; bij 14% komen ze nog wel langs, maar minder. Ook kleinkinderen komen niet (43%) of minder (10%) op bezoek bij 50-plussers. Veel 50-plussers hebben dit besproken met de familie.

Alleen

Contact houden gaat nu op andere manieren: 76% gebruikt vaker dan voorheen Whatsapp; vrouwen (79%) meer dan mannen (73%). Verder wordt er meer getelefoneerd (72%), ook hier iets meer door vrouwen dan door mannen. En ruim een derde van de 50-plussers maakt vaker dan voor de coronacrisis gebruik van beeldbellen om in contact te blijven met anderen. Ondanks alle  hulpmiddelen zegt toch een vijfde het moeilijk te vinden om contact te houden nu bezoek ontvangen niet kan. Dit kan leiden tot eenzaamheid. Een kwart van de 50-plussers geeft aan zich alleen te voelen nu ze door de coronacrisis geen bezoek meer mogen ontvangen.

 

Auteur