Advies: 60-plussers voorrang bij coronavaccins

Getty Images

De eerste coronavaccins komen er binnenkort aan, maar het zijn er waarschijnlijk niet meteen genoeg voor iedereen. Er moeten keuzes worden gemaakt. 60-plussers en mensen met ernstige aandoeningen krijgen voorrang, adviseert de Gezondheidsraad daar nu over.

60-plussers en mensen met ziekten als hart- of longaandoeningen, diabetes of kanker lopen het hoogste risico op ernstige ziekteverschijnselen bij COVID, dus zij krijgen het vaccin het eerst, aldus de Gezondheidsraad. Te beginnen met de oudste groepen onder de 60-plussers en met de 60-plussers met een aandoening. Als mensen met ernstige aandoeningen zelf niet gevaccineerd kunnen worden, worden hun zorgverleners en mantelzorgers gevaccineerd. De raad maakt deze keuze omdat deze mensen de meeste ziekenhuisopnames en doktersbehandelingen nodig hebben voor COVID. Als zij beschermd zijn, geeft dat ruimte bij de zorg en dat is nu het belangrijkst.

Of toch de jongeren?

Maar de omstandigheden kunnen veranderen. Er zijn twee andere keuzes mogelijk, die het kabinet ook kan inzetten. Alternatieve keuze is bijvoorbeeld: de verspreiders eerst vaccineren. Dan krijgen waarschijnlijk juist de jongeren voorrang. Dit is niet de eerste keuze van de Gezondheidsraad. Reden is dat er nog te weinig bekend is of deze strategie echt werkt. Het klinkt mooi, maar we weten bijvoorbeeld nog niet hoe goed de vaccins werken tegen de besmettelijkheid van het virus. Derde mogelijkheid: eerst de vitale beroepen vaccineren, zoals de mensen in de zorg. Dit zou de beste strategie zijn, als maatschappelijke ontwrichting dreigt, aldus de raad. Als er bijvoorbeeld zoveel verpleegkundigen besmet zijn, dat de ziekenhuizen niet goed bemand zijn.

Geschikt voor ouderen

Het is een advies, het kabinet besluit uiteindelijk wat het beleid wordt. Als de vaccins er zijn, zal het kabinet beslissen hoe de verdeling van coronavaccins echt in zijn werk zal gaan. Dat mag best een combinatie van de drie genoemde strategieën worden, aldus de Gezondheidsraad.

Want de Gezondheidseraad moest voor dit advies in een glazen bol kijken. Er zijn nu elf vaccins bijna bij de eindstreep, niemand weet welke echt goedgekeurd worden. Van zes vaccins zijn er grote aantallen voor Nederland gereserveerd. Sommige van deze vaccins zijn goed onderzocht bij ouderen, oftewel de doelgroep die de Gezondheidsraad nu adviseert. Maar niet allemaal. ‘Meer duidelijkheid over de werkzaamheid van de verschillende vaccins bij verschillende doelgroepen kan tot andere afwegingen leiden’, besluit de raad dan ook.

Auteur