Alternatieven voor dagattracties dit Paasweekend

Tijdens het Paasweekend maken we graag een uitstapje. Nu het coronavirus in Nederland heerst zijn helaas alle dagattracties dicht. Uit onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy blijkt dat bezoekers de Efteling en het Rijksmuseum het meeste missen. Gelukkig zijn er voor deze dagattracties ook alternatieven.

Dierentuinen en attractieparken
Maar liefst zeven dierentuinen staan in de top 10 van dagattracties die de Nederlander in het Paasweekend gaat missen. Ten opzichte van vorig jaar is de Apenheul het meest gestegen in de top 10, van plek negen naar plek vijf. De top 10 ziet er als volgt uit:
1. Efteling
2. Diergaarde Blijdorp
3. WILDLANDS Adventuren Zoo Emmen
4. Beekse Bergen
5. Apenheul
6. Koninklijke Burgers’ Zoo
7. Ouwehands Dierenpark Rhenen
8. Artis
9. Keukenhof
10. Walibi Holland

Alternatieven
Op de website van de Efteling kun je ‘de Efteling in huis halen’. Op deze pagina staan verschillende manieren hoe je dat doet. Zo kun je bijvoorbeeld een virtueel ritje maken in attracties als De Vliegende Hollander, Carnaval Festival, de verschillende touren van Symbolica en de Droomvlucht. Hierbij lijkt het net of je zelf in de attractie zit.

Diergaarde Blijdorp biedt als alternatief live beelden van verschillende dieren die je kunt volgen. Je kunt een kijkje nemen in het verblijf van bijvoorbeeld de leeuwen, olifanten, Indische neushoorns en gieren. Ook biedt het dierenpark online gastcolleges waar je aan kunt deelnemen, en die je kunt terugkijken als je meer over de dieren te weten wil komen.

Helaas kunnen we dit jaar ook niet naar Keukenhoef om daar te genieten van de mooie kleuren van bloeiende bloemen. Daarom brengt Keukenhof de kleuren naar iedereen in huis en gaat het virtueel open. Zo neemt Directeur Bart Siemerink je mee naar de verschillende tulpensoorten en laten de verschillende tuinmannen je genieten van de vijvertuin, het paviljoen en de hyacinten. Op deze manier kunnen we thuis toch genieten van de bloemen.

Leerzame attracties
Het onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy heeft ook een top 10 gemaakt van de leerzame attracties die we het liefst willen bezoeken. Hieruit blijkt dat we het liefst naar het Rijksmuseum of het Anne Frank Huis zouden gaan. De top 10 van leerzame attracties ziet er als volgt uit:
1. Rijksmuseum
2. Anne Frank Huis
3. Nederlands Openluchtmuseum
4. Naturalis
5. Madurodam
6. Het Spoorwegmuseum
7. NEMO Science Museum
8. Beeld en Geluid
9. Zuiderzeemuseum
10. CORPUS

Alternatieven
Ook het Rijksmuseum is vanwege het coronavirus dicht. Tóch kun je het museum gewoon ontdekken via je laptop met de virtuele tour. Via Google Arts & Culture kun je de verschillende schilderijen bekijken en zelfs door het museum lopen. Wanneer je bijvoorbeeld op het Melkmeisje klikt kom je op de pagina met informatie over het schilderij. Als je dan onder de afbeelding klikt op ‘bekijken in Street View’ komt het museum tot leven en kun je door middel van klikken met je muis door het Rijkmuseum wandelen.

Ook het Anne Frank Huis biedt een virutele tour aan via de ‘Anne Frank House VR’ app. De app geeft een bijzonder inkijkje in onderduikplaats het Achterhuis. De tour duurt circa 25 minuten en is gratis te downloaden. Wel moet je je voor het downloaden eerst nog aanmelden. Daarnaast heeft de dagattractie een videodagboek gemaakt waarin je echt wordt meegenomen in het verhaal van Anne Frank. In vijftien afleveringen beleef je het verhaal op een hele nieuwe manier.

Naturalis heeft een Bioportal die toegang biedt tot de verschillende Nederlandse natuurhistorische collecties. Daarnaast heeft het museum een eigen app waarin je de collecties kunt bekijken. In deze app kin je ook meerdere tours bekijken, waaronder de tour langs de topstukken van het museum en een tour die wordt gegeven door bioloog Freek Vonk. De app is te downloaden in zowel de Google Play store als in de App store.