Basisscholen vanaf 8 februari weer open, nieuw onderzoek avondklok

Premier Rutte heeft dinsdagavond in een persconferentie de heropening afgekondigd van basisscholen en kinderopvang vanaf maandag 8 februari. Andere coronamaatregelen blijven tot ten minste 2 maart gehandhaafd.

Nederland snakt naar verlichting van de coronamaatregelen, zo liet premier Mark Rutte afgelopen week doorsijpelen. Met die wetenschap in het achterhoofd maakte hij dinsdag de heropening bekend van basisscholen en kinderopvang.

Toch is er nog geen reden tot te veel optimisme, aldus Rutte. Het gaat nog niet goed met de coronacijfers en de Britse variant rukt op. Daarom worden de lockdownmaatregelen zeker tot 2 maart verlengd. Wel worden niet-essentiële winkels in de week van 8 februari opengesteld voor het ophalen van bestellingen. Click & collect, noemde Rutte dat.

Wat betreft het al dan niet afschaffen van de avondklok is er nog twijfel. Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd daar nieuw onderzoek naar te doen. Naar verwachting brengt het OMT daar eind deze week advies over uit. De avondklok geldt in elk geval tot 10 februari.

Routekaart

Het kabinet presenteerde dinsdag ook een routekaart die laat zien welke maatregelen vanaf wanneer worden af- of opgeschaald. Dit om perspectief te bieden aan verschillende sectoren die hard getroffen worden door de coronacrisis. De routekaart is te vinden op de site van de Rijksoverheid.

Minister Hugo de Jonge erkende dat het vaccineren in Nederland nog niet probleemloos verloopt, maar gaf aan dat hij nog steeds verwacht dat de meest kwetsbare groepen Nederlanders aan het eind van het tweede kwartaal zijn ingeënt.