Ben je beter beschermd met twee mondkapjes?

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Ben je beter beschermd met twee mondkapjes?

In Amerika dragen steeds meer mensen twee mondkapjes in plaats van één om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Ook de Amerikaanse immunoloog Dr. Fauci is er voorstander van. Het is volgens hem heel logisch dat twee mondkapjes meer effect hebben dan één. 

Lekkende kapjes

Kunnen we in Nederland dan ook beter twee mondmaskers over elkaar heen gaan dragen? Nee, zeggen verschillende experts.

"Het dragen van twee mondmaskers over elkaar lijkt mij niet zinnig", zegt professor Medische Technologie Ruud Verdaasdonk van de Universiteit Twente tegen De Telegraaf. "Als je ademt dan blaas je lucht uit - er moet een halve liter lucht weg. De lucht verdwijnt op de plekken waar de minste weerstand is,  bijvoorbeeld de zijkanten van het mondkapje. Volgens hem lekken bovendien alle maskers. "Ik vermoed dat als je twee maskers over elkaar draagt je die weerstand twee keer gaat verhogen en dan drukt die lucht er nog sterker uit."

Moeilijker ademen

Ook microbioloog en hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss denkt dat een dubbel mondkapje geen zin heeft. “Als je een goed mondmasker draagt, hoef je er niet nog een tweede overheen te dragen”, zegt hij tegen EditieNL. Bovendien wordt ademen volgens hem moeilijk met twee kapjes, omdat het masker dichter tegen de mond aan wordt gedrukt.

Wat is volgens hem een 'goed mondmasker'? Een medisch mondmasker. "Ik hoop dat we ernaartoe gaan dat iedereen deze gaat dragen." In dit filmpje van de NOS vertelt hij er meer over.

Auteur