Coronacheck-app OLVG nu beschikbaar voor iedereen

De app ‘De Corona Check’ van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis is nu beschikbaar voor alle Nederlanders. De app kan inschatten hoe waarschijnlijk het is dat je corona hebt. Ook start op basis van de app een proef om gebruikers daadwerkelijk te testen op corona. Dat maakt het OLVG vandaag bekend.

In de app kunnen mensen hun gezondheidsgegevens invoeren. Op basis van de symptomen volgt dan hoe waarschijnlijk het is dat iemand corona heeft. Mocht er medisch reden voor zijn, neemt een medewerker van het medisch team van een van de zeven centra binnen 24 uur contact op met de gebruiker van de app. Dit gebeurt bij gezondheidsklachten boven bepaalde waarden. Zo nodig wordt mensen geadviseerd contact op te nemen met de huisarts of – als hierover afspraken zijn gemaakt in de regio – kan verwezen worden naar het ziekenhuis.

De Corona Check-app werd op 16 maart gelanceerd en is inmiddels al door ruim 115.000 mensen gedownload. De app verliep tot dinsdag nog via een aantal ziekenhuizen in het land, maar nu kan iedereen deze downloaden. De app is gebaseerd op een bestaande medische begeleidingsapp van Luscii voor patiënten met chronische ziekten en helpt tientallen ziekenhuizen met medische begeleiding op afstand.

Proef testen corona

Op basis van de app start het OLVG vanaf deze week ook een proef om mensen met klachten daadwerkelijk te testen en intensiever te begeleiden via de app. "Waar we vooralsnog alleen een grote waarschijnlijkheid op het coronavirus kunnen uitspreken, gaan we nu over op testen en intensievere begeleiding thuis", verklaart OLVG-longarts Paul Bresser tegen het AD.

Het Amsterdamse ziekenhuis start de proef in eerste instantie onder eigen medewerkers die de app gebruiken. Zij krijgen bij klachten de uitnodiging om op locatie getest te worden. Dan volgt ook extra begeleiding via de app en door middel van beeldbellen met een arts. Als blijkt dat de medewerker besmet is met het coronavirus, dan krijgt hij of zij naast de app, ook een zuurstofsaturatiemeter mee naar huis. Wanneer dit volgens Bresser blijkt te werken, dan stelt het ziekenhuis het beschikbaar voor een grotere groep.

Vanavond maakt het kabinet bekend hoe het verder gaat met de inzet van apps in de strijd tegen het coronavirus.

Bron(nen):