Coronavirus kan tinnitus en duizeligheid veroorzaken

vrouw-tinnitus
Getty Images

Het coronavirus kan het oor infecteren en zo slechthorendheid, tinnitus en duizeligheid veroorzaken, blijkt uit onderzoek van het MIT en van het Massachusetts Eye and Ear instituut.

De onderzoekers tonen met hun nieuwe onderzoek aan dat het coronavirus cellen van het binnenoor kan infecteren, waaronder de haarcellen in het slakkenhuis. Deze haarcellen zijn essentieel voor zowel een goed hoorvermogen als voor een goed evenwicht. Hoewel het onbekend is hoeveel patiënten die covid-19 doormaakten problemen met hun gehoor en evenwicht krijgen, vinden de onderzoekers dat hun bevindingen toch de noodzaak laten zien om daar alert op te zijn.

Voor het onderzoek gebruikten de wetenschappers een zogenaamd cellulairmodel van het menselijk binnenoor dat zij eerder ontwikkelden en weefsel uit het binnenoor zelf. Met het model waren ze in staat om cellen te stimuleren zodat ze leken op verschillende typen cellen zoals die te vinden zijn in het binnenoor: haarcellen, steuncellen, zenuwen en Schwann-cellen. De onderzoekers waren in staat de cellen te laten groeien.

Coronavirus kan oor infecteren

In zowel het weefsel van het menselijk oor als in de stamcellen, vonden de onderzoekers bepaalde type cellen (haarcellen en Schwann-cellen) die de proteïnen lieten zien die nodig zijn om het coronavirus (SARS-Cov-2) de cellen binnen te laten gaan. Deze cellen bevatten de zogenaamde ACE2 receptor, die gevonden wordt op celoppervlakken, en twee typen enzymen. Deze helpen het virus samen te laten smelten met de 'gastcel'. Vervolgens toonden de onderzoekers aan dat het coronavirus het oor kan infecteren. In het bijzonder de haarcellen in het binnenoor en de Schwann-cellen, in mindere mate. Ze ontdekten dat andere celtypen in hun modellen niet vatbaar waren voor een corona-infectie.

Slechthorendheid, tinnitus en duizeligheid

Het patroon van infectie dat de onderzoekers vonden in hun weefselmonsters bleken overeen te komen met de symptomen die zij in een groep van tien covid-19-patiënten observeerden die oorgerelateerde symptomen hadden na hun infectie. Negen van deze patiënten hadden tinnitusklachten en zes hadden last van duizeligheid. Allen hadden milde tot ernstige slechthorendheid.

De onderzoekers hopen dat hun menselijke cellulaire modellen gebruikt kunnen worden om mogelijk infecties - veroorzaakt door het coronavirus en andere virussen - in de toekomst te behandelen.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp