Deze stof en pasvorm werken het beste bij zelfgemaakt mondkapje

Een zelfgemaakt mondkapje werkt volgens onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC prima tegen verspreiding van het coronavirus. Het is wel belangrijk om de juiste stof en pasvorm te gebruiken.

De onderzoekers keken vooral naar de filterwaarde, of het goed aansluit op het gezicht en of je erdoorheen kunt ademen. Sommige zelfgemaakte mondkapjes werkten zelfs - mits goed gemaakt - beter dan enkele medische maskers, aldus Gwen Teesing, onderzoeker Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC.

Materiaal

Filterstof die wordt gebruikt bij ventilatiesystemen werkt het beste, zo blijkt uit het onderzoek. Bij filterklasse ePM1 85 procent, wat aangeeft hoeveel fijnstofdeeltjes die filtreert, benader je de capaciteit van een FFP2-masker dat in de zorg wordt gebruikt. 

Waar koop je dat materiaal? "Vooralsnog alleen bij de groothandel, maar als er veel vraag naar komt, kan ik me voorstellen dat ook andere zaken het gaan verkopen. Let dan wel op de juiste filterklasse", aldus Teesing tegen het Algemeen Dagblad.

Alternatief

Wie niet zo snel aan filterstof kan komen, doet er goed aan om als alternatief twee lagen katoenstof met keukenpapier te gebruiken. Ook dat blijkt volgens het onderzoek goed te filteren.

Pasvorm

De 'eendenbek', oftewel met ruimte aan de voorkant, komt als pasvorm het beste uit de test. "De eendenbek sluit beter af. Ook draagt het fijner omdat het niet direct tegen de neus en mond duwt, maar er nog ruimte binnenin is", stelt Teesing.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)


Mondkapje in de vorm van een eendenbek.

Effectiviteit

Wetenschappers zijn niet eensluidend over de effectiviteit van het dragen van mondmaskers door de bevolking. Teesing: "Toch is wel duidelijk dat het dragen van bepaalde maskers de verspreiding van het virus wel vermindert.  We hebben voor ons onderzoek als eis gesteld dat de zelfgemaakte maskers minimaal 35% van de aerosolen moeten kunnen filtreren. In dat scenario draagt een besmet persoon het virus over aan minder dan 1 persoon."

Hier leest u hoe u een mondkapje het beste gebruikt.