Ex-coronapatiënten gezocht voor mogelijk geneesmiddel

Bloedbank Sanquin is een mogelijk levensreddend geneesmiddel tegen corona voor kwetsbare mensen op het spoor. Hiervoor is alleen meer bloedplasma nodig van donoren die het coronavirus hebben gehad, meldt NOS.

Het gaat om een ampul met antistoffen uit het bloed van ex-coronapatiënten die preventief of net na infectie met het virus als infuus kan worden toegediend om passief immuun te blijven.

"Uit het bloedplasma van mensen die corona hebben meegemaakt, concentreren we de antistoffen", zegt hoofdonderzoeker Hans Zaaijer in het NOS Radio 1 Journaal. "Uit ervaring weten we dat als je dat concentraat van tevoren toedient, of in een heel vroeg stadium van de ziekte, dat het vaak beter werkt dan wanneer iemand echt ziek is."

"Het middel lijkt op het effect van een vaccin", zegt Zaaijer. "Het verschil is wel dat een vaccin mogelijk jaren kan beschermen, en dit maar een paar maanden."

Bloedplasma

Sanquin is optimistisch over de methode. De bloedbank heeft opdracht gekregen van het ministerie van Volksgezondheid om 30.000 kilo bloedplasma met antistoffen te verzamelen. Er is nu genoeg materiaal om aan tien procent daarvan te voldoen. Ook heeft de helft van het aantal nodige donoren zich gemeld.

De bloedbank deed al eens een oproep aan ex-covid-19-patiënten om zich te melden, maar er zijn nog 8000 mensen nodig. Aanmelden kan via de website.

Bron(nen):