Handen wassen? Zo doe je dat goed én leuk!

Regelmatig en op de juiste manier handen wassen kan veel infecties voorkomen. Zeker nu het coronavirus heerst, raden gezondheidsorganisaties als het RIVM aan om minimaal twintig seconden je handen te wassen. Twintig seconden kunnen soms helaas aanvoelen als een eeuwigheid, maar door deze liedjes mee te zingen zijn ze zo voorbij!

Happy Birthday

Naast het RIVM geeft ook NHS, de nationale gezondheidsorganisatie van het Verenigd Koninkrijk, als maatregel om veel je handen te wassen. Om twintig seconden handen wassen door te komen, gaven zij als voorbeeld om het refrein van het liedje Happy Birthday twee keer te zingen.

De hele dag het refrein van Happy Birthday zingen wordt op een gegeven moment natuurlijk ook een beetje saai. Gelukkig zijn er nog veel meer nummers waarvan het refrein twintig seconden duurt. Deze nummers kun je ook zingen tijdens het handen wassen:
1. Dolly Parton - Jolene
2. Prince - Raspberry beret
3. Micheal Jackson Thriller
4. Toto - Africa
5. Acda en De Munnik – Het regent zonnestralen

De juiste manier

Goed handen wassen lijkt zo normaal, maar er zitten toch nog wel wat eisen aan. Naast dat je je handen moet wassen onder stromend water en gebruik maakt van vloeibare zeep, is het de bedoeling dat je je hele hand inwrijft. Dit wil zeggen, ook goed tussen je vingers en onder je nagels. Hierna is het het meest hygiënisch om je handen af te drogen met een papieren handdoek.

Liever zien hoe je je handen wast? Dat kan in het filmpje hieronder.

Afdrogen

Er wordt verteld dat we onze handen goed moeten wassen, maar de andere helft van de boodschap wordt daarbij eigenlijk niet verteld. Je handen goed afdrogen is namelijk net zo belangrijk als je handen goed wassen. Dat zegt biologieprofessor Miryam Wahrman.

“Bij het afdrogen van je handen kan je ze opnieuw besmetten”, vertelt ze. “Je wilt niet dat wat het wassen van je handen je oplevert, vervolgens weer ongedaan wordt gemaakt bij het afdroogproces”. Dit kan al gebeuren als je handen nat of zelfs maar een beetje vochtig blijven. Ziektekiemen kunnen zich namelijk goed ontwikkelen bij vocht, aldus Wahrman. Zorg dus bij het afdrogen dat je handen helemaal droog zijn.

Papieren doekjes

De meest hygiënische manier om je handen te drogen met papieren doekjes of een handdoek. Dit verwijdert namelijk nog meer ziektekiemen dan bij alleen maar wassen, vanwege de wrijving die het afdrogen veroorzaakt, zegt professor Wahrman.

Aan het gebruik van handdoeken zitten wel wat eisen. Zo moet iedereen zijn of haar eigen handdoek hebben op een eigen plek en moeten de handdoeken regelmatig in de wasmand gegooid worden.

Wahrman raadt het gebruik van luchtblowers af. “Ze kunnen de ziektekiemen juist terugblazen in je handen en ook in de lucht waar je ze kunt inademen.

Combineren

Wil je goed handen wassen en je favoriete nummers combineren? Dan is Wash your lyrics een leuke website om te gebruiken. Vul hier het nummer van jouw keuze in, druk op ‘generate’ en de website maakt een poster met daarop de juiste manier van handen wassen op de melodie van het door jou gekozen nummer. Deze poster kun je daarna downloaden, printen en overal ophangen.

Bron(nen):