'Helft ouderen kan corona tweede keer krijgen'

Ouderen die al een keer corona hebben gehad, lopen meer risico om na een paar maanden weer besmet te raken met het virus. Na zes maanden is ruim de helft van de mensen opnieuw bevattelijk voor een infectie met het coronavirus. Dat blijkt uit een analyse van herbesmettingen met corona in Denemarken, meldt De Volkskrant donderdag.

Uit het onderzoek blijkt dat na een half jaar ruim de helft van de 65-plussers weer bevattelijk is voor een corona-infectie. Bij mensen onder de 65 jaar is de kans een stuk kleiner, dat is ongeveer één op de vijf.

Opnieuw klachten

Van de ruim 11.000 Denen die tijdens de eerste golf positief werden getest, bleken er 72 tijdens de tweede golf opnieuw positief nadat ze klachten kregen. Het lijkt niet veel, maar is 'relatief alarmerend', stelt het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet waarin de onderzoekresultaten zijn gepubliceerd.

Ouderen moeten dus ook nadat ze corona hebben gehad nog altijd voorzichtig zijn, benadrukken de onderzoekers. Ze plaatsen hier overigens wel een belangrijke kanttekening bij: niet duidelijk is hoe ziek men de tweede keer werd. Het vermoeden is dat corona een tweede keer minder ernstig verloopt.

Daarentegen is de kans op herinfectie uitgerekend bij ouderen groter, een groep die toch al kwetsbaarder is, aldus onderzoeksleider Steen Ethelberg. 'Aangezien ouderen ook meer kans hebben op ernstige ziekteverschijnselen, onderstrepen onze bevindingen hoe belangrijk het is om beleid te voeren dat ouderen beschermt tijdens de pandemie.'

 

Bron(nen):