Hoe veilig is een vakantie op Curaçao?

Reizen buiten Europa is vrijwel onmogelijk vanwege corona. Een uitzondering is Curaçao, dat maar weinig coronabesmettingen heeft en relatief zorgeloos kan worden bezocht. Hoe coronaveilig is een vakantie op Curaçao?

Onze fotograaf Paul Tolenaar vloog kortgeleden voor een reportage in Plus Magazine naar het Caribische eiland. Hij moest vooraf een verplichte coronatest laten doen. Hij koos hiervoor HetHuisartslab, een commercieel bedrijf, en zijn kosten werden vergoed door de reisorganisatie. Aan boord van het vliegtuig moest hij een mondkapje dragen. “Ook moesten alle passagiers bij het in- en uitstappen afstand tot elkaar houden, maar dat lukte natuurlijk niet helemaal”, vertelt Paul. Eenmaal op Curaçao zag Paul dat het personeel van de grote ketenhotels netjes een mondkapje droeg. In restaurants was dat beeld wisselend, viel hem op.

“Ik heb op het eiland niet veel gemerkt van corona. Hier en daar een mondkapje, dat is alles. Ik voelde me niet beperkt in mijn mogelijkheden om te doen wat ik wilde, en de vakantiesfeer leed er nauwelijks onder.” Zou hij anderen aanraden om momenteel naar Curaçao te gaan? “Ja hoor! Natuurlijk afhankelijk van het RIVM-advies.”

Naar Curaçao? Dit moet je weten

Vakantiegangers moeten voor vertrek hier een zogenaamde “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart invullen. Ook dient een negatief resultaat van een coronatest (die niet ouder dan 72 uur voor vertrek is) bij het inchecken op Schiphol en bij aankomst op Curaçao te worden overlegd. Ook moet verplicht een reisverzekering worden afgesloten. Wie terugkomt uit Curaçao hoeft niet in thuisquarantaine te gaan. Het eiland heeft momenteel de code geel (‘reizen mag, maar wees voorzichtig’), want er is geen vergroot risico om corona op te lopen.

Om corona in toom te houden, gelden er wel beperkingen op Curaçao. Zo moet je minstens 2 meter afstand tot anderen houden, mag een groep niet meer dan vier mensen tellen en geldt er een avondklok van 23 uur tot 5 uur. Een overzicht van maatregelen op Curaçao vind je hier. En hier vind je het actuele reisadvies voor Curaçao. Reisorganisatie TUI heeft hier een handig overzicht van alles wat mag en moet op Curaçao.

Paul overnachtte in het Curaçao Marriott Beach Resort. Dit compleet gerenoveerde luxehotel heeft diverse restaurants en lounges, een gym, een adult only pool en een privéstrand. Het ligt op 5 minuten van Willemstad en op een kwartiertje van de luchthaven. Chefkok Otavio Verhelst, die de kunst heeft afgekeken bij masterchefs in Nederland, is verantwoordelijk voor de menukaart.