Kan ik nog op vakantie naar Duitsland en België?

Getty Images

België en Duitsland hebben hun reisadviezen voor Nederland aangepast. Wat betekent dit voor uw vakantie naar een van onze buurlanden?

Duitsland

Het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) heeft Noord-Holland en Zuid-Holland tot risicogebied verklaard vanwege stijgende besmettingen met het coronavirus. Dat betekent het volgende:

Quarantaine

Nederlanders die in Zuid-Holland of Noord-Holland wonen, mogen Duitsland nog steeds in, maar moeten zich bij aankomst preventief laten testen. De uitslag van de test moeten ze vervolgens afwachten in quarantaine en dat kan best een poosje duren. Volgens de NOS betekent dat dat je al snel een week in quarantaine moet.

Test

Een oplossing daarvoor is om in eigen land preventief een coronatest te laten doen. Dit kan bij enkele commerciële labs, want de GGD test alleen mensen mét klachten. Wie in Duitsland een negatieve uitslag kan laten zien die niet ouder is dan 48 uur, hoeft niet in quarantaine.

Vliegen via Schiphol

Woon je niet in Zuid-Holland of Noord-Holland, maar vlieg je via Amsterdam? Dan moet je je ook laten testen in Duitsland, of een negatieve uitslag meenemen.

Ik woon niet in Zuid-Holland of Noord-Holland en vlieg niet via Schiphol

Kom je niet uit de provincies die Duitsland als risicogebied heeft bestempeld en ga je met de auto weg? Dan kun je dus gewoon op vakantie. Houd er wel rekening mee dat je ook de afgelopen veertien dagen niet in Zuid-Holland of Noord-Holland geweest mag zijn. Natuurlijk is handhaving hiervan best lastig. Maar let wel: de Duitse GGD voert steekproefsgewijs controles uit. Een boete voor het niet naleven van de coronaregels in Duitsland kan oplopen van 500 tot 25.000 euro, aldus de NOS.

België

Oranje zone

België maakt onderscheid tussen verschillende provincies in ons land. Zo geldt voor Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland, Groningen en Limburg code oranje. Daarbij zijn dezelfde maatregelen als in Duitsland geldig. Ben je onlangs in deze provincies geweest? Dan vraagt de Belgische regering van je dat je je laat testen bij aankomst en in quarantaine gaat. Dat geldt overigens alleen voor mensen die langer dan 48 uur in België verblijven, anders hoef je je niet te laten testen.

Rode zone

Sinds vrijdag 18 september heeft België de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland als rode zone aangemerkt. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen vanuit die provincies naar België zijn verboden. Het schenden van dat verbod is in principe strafbaar, al wordt er volgens de NOS niet actief gecontroleerd. Testen bij binnenkomst en in zelfquarantaine gaan als je uit Noord-Holland of Zuid-Holland komt, zijn wettelijk verplicht in België. Voor de oranje gebieden geldt geen wettelijke verplichting.

Disclaimer: Reisbeperkingen veranderen regelmatig. Kijk voor de meest actuele informatie altijd op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Klik hier om naar het reisadvies van België te gaan en hier voor Duitsland.

Auteur 
  • Webredactie