Longartsen bezorgd over langzaam herstel corona

Mensen die hersteld zijn van corona, maar die niet in het ziekenhuis hebben gelegen, zijn vaak langer ziek. Ze blijven maar extreem moe en benauwd. Longartsen begrijpen niet hoe het komt.

Veel patiënten die thuis corona hebben gehad, houden lang last van extreme vermoeidheid en benauwdheid. Soms laaien deze klachten zelfs opnieuw op. Ook hebben mensen last van geheugenproblemen en ze hebben moeite met concentreren. De slepende klachten lijken erger, dan bij mensen die in het ziekenhuis zijn behandeld. Dat blijkt uit een enquete die de  longartsenvereninging NVALT heeft gehouden onder pakweg honderd longartsen. Voorzitter Leon van den Toorn vertelt over de uitslag op Radio 1.

Raadselachtige verschijnselen

De longartsen hadden eerder de huisartsen opgeroepen om moeizaam herstellende mensen naar de poli te sturen voor controle. Vervolgens zijn ze gaan kijken, wat er aan de hand is met deze mensen. Maar nader onderzoek maakt het raadsel alleen maar groter. Bij een derde van de patiënten worden inderdaad afwijkingen op de longfoto’s gezien en een vermindering van de longfunctie. Maar die staan niet in verhouding tot ernst van de klachten. Het is verder opvallend dat er niet altijd de antistoffen tegen het virus in het bloed te meten zijn.

Verder onderzoek

De longartsen begrijpen niet waar de vermoeidheid en benauwdheid vandaan komen. Mensen met een ziekenhuisopname zijn misschien ernstiger ziek geweest. Ze hebben daardoor een stevigere afweerreactie, denkt Van den Toorn. Ook is mogelijk dat covidpatienten na het ziekenhuis betere nazorg hadden en daardoor beter herstellen. De longartsen gaan er onderzoek naar doen en proberen mensen intussen zo goed mogelijk te helpen met medicijnen en fysiotherapie.

Mensen die herstellen van covid knappen vaak maar moeizaam op. Dit moeizame herstel heeft een naam gekregen: CAS, oftewel COVID-19 Associated Syndrome. Long Alliantie Nederland heeft een handreiking uitgebracht voor CAS gemaakt voor zorgverleners. De kenmerken zijn onder meer benauwdheid, vermoeidheid, spierzwakte en slaapstoornissen en langdurig reuk- en smaakverlies.

Longoefeningen

Ook ernstig ziek geweest? Probeer deze longoefeningen van longoefentherapeut Rianne Doorn.