Meerderheid heeft psychische klachten door coronacrisis

Getty Images

De coronacrisis heeft bij zestig procent van de Nederlanders gezorgd voor verergerde psychische problemen. Door gebrek aan sociale contacten, spontaniteit en zekerheid is voor hen het leven minder leuk geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag.

Vooral mentale klachten onder jongeren

De mentale klachten gaan van lichte effecten, als piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuzere verschijnselen als depressiviteit en paniekaanvallen. Van de mensen boven de 65 jaar zegt 48 procent mentale klachten te hebben ervaren door de coronacrisis. Van de mensen tot 30 jaar zegt 74 procent tot nu toe last te hebben (gehad) van klachten. Daarmee zijn de geestelijke klachten onder jongeren aanzienlijk groter dan onder de oudere leeftijdsgroepen. 

Uit een ander onderzoek van CentERdata, Fonds Slachtofferhulp, NIVEL en Tilburg University blijkt dat de mentale klachten onder specifiekere groepen, zoals werkzoekenden en studenten, vaker voorkwamen tijdens de uitbraak van het coronavirus. Hetzelfde patroon kwam voor bij mensen met hartproblemen.

Stress, onzekerheid en moedeloosheid

De klachten die het meest voorkomen onder jongeren zijn stress, eenzaamheid en aanhoudende vermoeidheid. Onzekerheid over een huis of baan, extra werkdruk en de zorg voor jonge kinderen zijn veelgenoemde problemen die daarbij meespelen. Maar ook weinig contact met anderen en de moedeloosheid over het einde van de crisis zorgen voor mentale problemen. 

Leven minder leuk door corona

Van alle ondervraagden zegt maar liefst 6 op de 10 dat hun leven minder leuk is geworden door de crisis. De veranderingen in het sociale leven, nieuwe mensen ontmoeten, feesten en spontaan terrasjes bezoeken, zijn hiervan de meest genoemde oorzaak.

Toch tevreden

Opvallend is dat toch 73 procent van de ondervraagden in het onderzoek aangeeft tevreden te zijn. Dat is daarentegen nog wel wat lager dan in januari van dit jaar; toen was 80 procent nog tevreden met hun leven. Een verklaring voor het optimisme is volgens EenVandaag dat men zich vrij goed heeft kunnen aanpassen aan de veranderingen van het afgelopen half jaar.

Bron: EenVandaag Opiniepanel

Auteur