Nog even door de teststraat voor het kerstdiner: heeft dat zin?

Het is druk in de coronateststraten. Vermoedelijk laat een deel van de mensen zich voor de zekerheid vlak voor het kerstdiner nog even testen op corona. Heeft dat wel zin?

In principe zijn coronatesten alleen bedoeld voor mensen met klachten die passen bij het coronavirus. En sinds 1 december ook voor mensen die in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft. Toch kan iedereen in principe makkelijk een test krijgen, ook als je niet voldoet aan de eisen voor een test. "Er is natuurlijk weinig te doen aan mensen die zeggen dat ze bijvoorbeeld verkouden zijn, terwijl ze dat niet zijn", zegt GGD-woordvoerder Linda de Heer daarover in De Gelderlander.

Negatieve test: veilig aan het diner?

De vraag is alleen: heeft het wel zin om je te laten testen als je géén klachten hebt én niet in contact bent geweest met iemand die corona heeft? En kun je met een negatieve test daarna veilig met familieleden aan de kersttafel plaatsnemen?

Momentopname

Volgens Ashis Brahma, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland, is het geen goed idee. "Het probleem is dat het een momentopname is", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Je kan na de test nog in contact met anderen komen en zo corona krijgen, of je kan nog te lage viruswaarden hebben om een positieve test te krijgen, terwijl je wel besmettelijk bent."

Ook een dag van tevoren testen via een sneltest is geen waterdicht plan. Volgens Brahma is een sneltest vaak minder goed als een virus aan het begin zit.