Op stap in doodstil en leeg Amsterdam

Amsterdam ontvangt elk jaar vele miljoenen toeristen. Maar vandaag in april zijn de straten uitgestorven vanwege corona. Zwerf mee door een vreemd lege hoofdstad samen met onze fotograaf Wim Lanser en reisredacteur Thijs Joosten.

Op de Dam, met het koninklijk paleis op de achtergrond, staan op een gewone dag altijd jongleurs en andere straatartiesten. Toeristen drommen er omheen en genieten van hun verrichtingen. Maar op deze vrijdag in april staat er alleen een moeder die haar zoontje fotografeert terwijl hij de duiven voert. En het stalletje waar je een hotdog kunt kopen, is ook nergens te bekennen.

De Zeedijk was vroeger een straat vol louche types, waar Amsterdammers niet graag kwamen. Maar tegenwoordig vind je er veel gezellige kroegjes en restaurants, waaronder ook enkele Chinese. Dit is namelijk ook het kleine ‘Chinatown’ van onze hoofdstad. Op een gewone dag is deze straat vol met wandelende toeristen. Maar nu die er niet zijn en de horeca noodgedwongen dicht is, maakt de Zeedijk een vreemde verlaten indruk.

Het is nu Tulpfestival in Amsterdam. Op meer dan honderd plekken in de stad staan bakken met prachtig bloeiende tulpen. Zoals ook hier op het Damrak. Maar er is bijna niemand om van deze typisch Hollandse pracht te genieten. Geen taxi’s, geen toeristen die met hun rolkoffer vanaf het Centraal Station naar hun hotel wandelen, geen hongerige Amsterdammers die van een patatje of een falafel genieten.

Hier op de Noordermarkt in het hart van de Jordaan is er op zaterdag altijd een boerenmarkt. Amsterdammers komen dan om de lekkerste biologische lekkernijen te kopen, rechtstreeks van de boer. Met na afloop een kop koffie met de lekkerste appeltaart van heel Amsterdam (en dus van Nederland) bij Winkel 43. De appeltaart is nog steeds te koop, maar alleen om af te halen, bij een geïmproviseerde toonbank in de deuropening. Er staan vandaag nog altijd mensen voor in de rij. Maar verder is het een stille bedoeling op dit anders zo bruisende plein.

Iedereen die dat kan, werkt nu thuis. En de NS heeft zijn reizigers gevraagd om uitsluitend de trein te pakken wanneer dat echt noodzakelijk is. Daarom vandaag geen krioelende mierenhoop op het Centraal Station, maar lege perrons en informatieborden die vertellen dat de ene na de andere trein uit de dienstregeling is geschrapt.

De gemeenteambtenaar die dit bord precies op deze plek in de Jordaan neerzette, heeft een heerlijk gevoel voor humor! Het standbeeld heet ‘Woutertje Pieterse en Femke’, twee personages uit een roman van Multatuli die zich in Amsterdam afspeelt. Femke dankt Woutertje met een kus nadat hij haar heeft verdedigd tegen baldadige straatjongens. De twee laten elkaar nooit meer los, hoeveel verbodsborden de gemeente ook mag neerzetten.

Restaurant ‘In de Waag’ is dicht en de Nieuwmarkt is uitgestorven. Maar het is vandaag wel heerlijk om een gekocht broodje in het zonnetje op te peuzelen op een van de zitbankjes die er staan. Op normale dagen kan het soms vervelend druk zijn met fietsers, automobilisten en wandelende toeristen. Hoe triest de aanleiding van deze stilte ook mag zijn, onprettig is hij beslist niet altijd.

Hier op de Wallen lopen vandaag geen heren die op zoek zijn naar een dame van lichte zeden. Iedereen met een ‘contactberoep’ mag momenteel niet werken. Prostituees dus ook niet. Wie wil kan op de fiets onbekommerd door de smalle steegjes van de rosse buurt rijden, iets wat op een gewone dag volstrekt onmogelijk is vanwege de drukte.

Alida Bosshardt, beter bekend als ‘Majoor Bosshardt’, is vandaag de enige bezoeker van de Oudezijds Voorburgwal. Dit standbeeld van de beroemde soldate van het Leger des Heils staat hier omdat zij onder andere op de Wallen werkte om het lot van prostituees te verbeteren. Op het bankje lezen we haar prachtige motto: God dienen is mensen dienen, mensen dienen is God dienen.”

De bewoners van deze woonboot in de Prinsengracht hebben gezellig hun eigen Tulpfestival gecreëerd. De opgezette kraai op het roer kijkt er met goedkeuring naar. Hij is de enige, want er zijn nergens toeristen die een foto van dit leuke lentetafereel maken voor hun Instagrampagina.

Meer zien? In deze video ziet u Amsterdam als spookstad: www.plusonline.nl/coronavirus/video-zo-ziet-spookstad-amsterdam-er-nu-uit