Positief resultaat coronavaccin bij oudere volwassenen

Getty Images

Niet alleen de 18-55 jarigen, maar ook 56-plussers reageren goed op het coronavaccin van Moderna. Dat kun je voorzichtig concluderen op basis van een klein fase-1-onderzoek.

De resultaten staan in het prestigieuze New England Journal of Medicine. Er deden 40 gezonde vrijwilligers mee aan het onderzoek van 56 jaar en ouder. Het vaccin werd in opklimmende dosis getest, zonder controlegroep van mensen met een placebo (nepmedicijn). Ook al was het onderzoek klein en niet gecontroleerd - het lijkt bij deze 56-plussers veilig. Mensen hadden wat milde bijwerkingen en het immuunsysteem kwam inderdaad in actie, zoals gehoopt. De immuunreactie was even hoog als bij een andere onderzoeksgroep van 18 tot 55 jaar, waar het vaccin al breder is getest.

Hoe werkt het?

Het Moderna-vaccin (technische naam mRNA-1273) heeft een nieuw werkingsmechanisme. Dit soort vaccins is nog niet op grote schaal aan mensen gegeven, dus de veiligheidsonderzoeken zijn extra belangrijk. Dit mRNA vaccin bevat een soort ‘bouwinstructie’ voor een stekel aan de buitenkant van het coronavirus. Het menselijk lichaam gaat met de bouwinstructie zelf eiwitten maken zoals die van de coronastekels. Het immuunsysteem ziet de stekeleiwitten en onthoudt ze. Komt het virus binnen, dan wordt het snel opgeruimd.

Nieuwe soort

Het vaccin zit in de kopgroep van coronavaccins die nu ontwikkeld worden. Ook het vaccin van Pfizer en dat van CureVac zijn mRNA-vaccins. De Amerikaanse president Donald  Trump hoopt dat het Moderna-vaccin voor de verkiezingen in november al klaar is, maar Moderna schat in dat het begin 2021 wordt. Nederland heeft al 3 miljoen doses gekocht van dit vaccin.

Auteur 
  • Redactie