Stelling: ‘Zorgverleners moeten zich laten vaccineren tegen corona’

In Frankrijk, Italië en nu ook in België moeten zorgverleners zich laten vaccineren tegen corona. In Nederland niet. Wat vindt u hiervan? Reageer op de stelling.

EENS, dat moet verplicht worden

Zorgverleners zoals de huisartsen, thuiszorgpersoneel, personeel in de ouderenzorg of ziekenhuispersoneel hebben te maken met de zorg voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Het is daarmee niet meer dan redelijk dat ze zich laten vaccineren tegen een gevaarlijke en besmettelijke infectieziekte als corona. Zeker omdat de corona-vaccins goed werken, beter bijvoorbeeld dan de jaarlijkse griepprik, en door de meeste mensen goed worden verdragen. Een verplichting zorgt ervoor dat niemand ongemerkt een coronahaard gaat vormen. Het hoort in feite bij het zorgverlenersschap.

 

ONEENS, zorgverleners mogen dat zelf beslissen

De vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn niet eens verplicht, het zou gek zijn om deze coronavaccins wel te verplichten. We hebben een wettelijke bescherming van de eigen lichamelijke integriteit. Het zou oneerlijk zijn om zorgverleners hierop een uitzondering te laten zijn. Want - wie volgen er? De secretaresses van de ziekenhuizen? De politie? Onderwijzers? Voor je het weet is iedereen verplicht om zich te laten vaccineren.

Met andere maatregelen kunnen zorgverleners ervoor zorgen dat ze geen patiënten besmetten, zoals thuisblijven bij klachten, extra testen, handen wassen en gebruik van beschermende materialen. Het is daarbij de vraag hoeveel een verplichting toevoegt, want de meeste ziekenhuismedewerkers hebben hun prikken bijvoorbeeld al gehaald, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Wat we nu nodig hebben is alle mankracht in de zorg, want er zijn ernstige tekorten. Laten we ze niet afschrikken met verplichte prikken.

Reactie toevoegen

138 Comments

Door P. (niet gecontroleerd) op di, 14-9-2021 - 18:14

Er is al zoveel ziekteverzuim en tekort aan personeel zo jaag je mensen nog meer weg. Ik dacht altijd dat Nederland een vrij land was. Gaat veel te ver.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 12-9-2021 - 16:33

Wij komen er niet vanaf op zo manier, anders Moeten men dit werk niet doen !

Door Gé van Deventer (niet gecontroleerd) op za, 11-9-2021 - 09:01

Als niet iedereen zich laat inenten tegen corona dan komen we nooit van deze ellende af.

Door M.B (niet gecontroleerd) op vr, 10-9-2021 - 21:42

En wij mogen wel risico lopen door ongevaccineerde pat, die familie en kennissen over de vloer krijgen die mogelijk besmet zijn te verzorgen Daar pas ik voor Wij hebben al genoeg risico gelopen door onbeschermd te moeten werken waardoor zelfs collega,s gestorven zijn
Iedereen zo niet dan zoek ik ander werk

Door Maria (niet gecontroleerd) op vr, 10-9-2021 - 21:36

Dan moet ook de patiënt en hun familie gevaccineerd zijn , anders wil ik er niet werken.
Het kan niet zo zijn dat wij weer risico,s mogen lopen vaccineren is geen garantie .
Wij hebben evenals ons familieleden al genoeg risico gelopen, met zelfs overlijden collega,s door onbeschermd moeten werken toe.
Als wij alleen als beroepsgroep ons moeten vaccineren stop ik met de zorg

Door M.Berends (niet gecontroleerd) op vr, 10-9-2021 - 21:33

Veel verpleegkundige uit de wijk zijn zelf 50+
Ik wil ook veilig kunnen werken dus de pat.en hun familie moeten ook gevaccineerd zijn anders wil ik er niet meer komen.Wij hebben al genoeg risico gelopen evenals onze naasten.Er zijn zelfs collega,s gestorven door onbeschermd te hebben moeten werken

Door Van Hoef (niet gecontroleerd) op vr, 10-9-2021 - 15:12

Wat betekent vaccineren. Nou, dat je immuun wordt voor de ziekteverwekker. Wat gebeurt er nu? Je zou toch niet meer ziek kunnen worden? Zo krijgen we geen polio, mazelen enz. meer, omdat men die vaccinaties vroeger heeft gehad. Deze vaccins worden al decennia lang gegeven en waren daarvoor al getest (dat duurt normaliter minstens 10 jaar). Nu krijgen we een experimentele gentherapie welke een paar maanden getest was. Het is nieuw , nooit eerder is zo'n "vaccin" op de markt gekomen. We zitten nog jaren in de testfase hiervan. Als je dit laat inspuiten, ben je eigenlijk als een soort rat of muis waar men altijd op test. Denk hier eens over na. Wat zijn er ook egoïstische mensen die willen dat anderen verplicht ingeënt moeten worden. Ik snap hier niets van. Deze mensen zijn bang voor het virus en na de spuit nog steeds bang. Neem nog een booster dan. Dat is dezelfde als de eerste 2 spuiten, dus niet tegen Deltavariant, ypsilon, Mu enz. Maar je lichaam krijgt wel steeds meer rotzooi door die spuiten. MAAR...ieder zijn eigen keuze. Geen verplichtingen. We leven toch in een "vrij" land met een grondwet die iets zegt over de integriteit van het eigen lichaam?

Door Lodewijck (niet gecontroleerd) op vr, 10-9-2021 - 15:02

Zeg, egoïstische, asociale ‘zorgverlener’:
Doe met je lichaam wat je wilt. Plemp het vol met tattoos, Spuit of snuif het vol met drugs. Rook of zuip het kapot. Het zal me worst zijn. Ik gun je van harte die vrijheid..
Maar blijf uit mijn buurt, als je denkt dat je vrijheid zich ook uitstrekt tot het (mogelijk) besmetten van je onschuldige medemens! Voor mij ben je een abjecte paria, die in mijn - geestelijk en lichamelijk - gezonde wereld domweg niet thuis hoort! #blijfvanmijnlijf

Door jo (niet gecontroleerd) op vr, 10-9-2021 - 13:16

Alle vaccinaties ook voor mazelen, pokken e.d. zouden verplicht moeten zijn

Door Gaby (niet gecontroleerd) op do, 9-9-2021 - 21:05

Ik vind het echt schandalig dat je mensen verplicht te vaccineren.
Er wordt een angst gecreëerd wat niet terecht is. In het ziekenhuis werkt iedereen zo beschermd dat er niemand van een verpleegkundige ziek zal worden.
Degenen die gevaccineerd willen worden zijn dat en deze mensen kunnen het virus alsnog krijgen en doorgeven. Dus ik ben wel voor testen voor toegang voor iedereen.