Vaccineren helpt, zo laten cijfers voorzichtig zien

Er zijn al bijna 1,4 miljoen vaccins gegeven in Nederland. Het RIVM begint daarvan nu effect te zien in de besmettingscijfers.

Het RIVM zag vorige week al een daling in besmettingen in het verpleeghuis. Deze cijfers werden gisteren aangevuld met meer gunstige cijfers. Het aantal positief geteste mensen van 70 jaar en ouder nam afgelopen week licht af, volgens de laatste cijfers van het RIVM. Het vaccineren van de zorgverleners, verpleeghuisbewoners en thuiswonende 80-plussers heeft dus effect. Het jammere is alleen dat het RIVM alle mensen ouder dan 70 jaar bij elkaar heeft opgeteld in de cijfers. De zeventigers zijn nog nauwelijks gevaccineerd. Mensen met en zonder coronavaccin zitten dus bij elkaar, en dat vertroebelt de cijfers over het effect van vaccineren.

Virus wint nog steeds terrein

Het is fijn dat de effecten van vaccineren zichtbaar worden, maar juich niet te vroeg, waarschuwt het RIVM tegelijkertijd. Het coronavirus wint nog steeds terrein in Nederland. Iedere 100 mensen met het coronavirus onder de leden besmetten er 114. Zo blijft de epidemie zich uitbreiden. Dit komt vooral door de Zuid- Afrikaanse variant en de Britse variant. De maatregelen blijven dus hard nodig.

Niet meteen beschermd

Eenmaal gevaccineerd ben je nog niet meteen helemaal beschermd. Het duurt even voor de prik maximaal werkt. Het immuunsysteem moet de afweer tegen het virus opbouwen en dat kost een paar weken. Het RIVM gaat de folder die mensen meekrijgen hierop aanpassen, meldt de NOS. Het duurt zeker twee weken voor de bescherming maximaal is voor de huidige vaccins. Bij het Janssen vaccin, dat er binnenkort aan lijkt te komen, is het zelfs vier weken. De eerste weken na een vaccin kun je dus nog besmet raken en anderen besmetten met corona.

Ook al moet de bescherming tegen corona even op gang komen, hij is al wel snel meetbaar, blijkt uit onderzoek in Engeland waar de vaccinatie sneller is opgestart dan bij ons.  Voor 80-plussers werd het risico op ziekenhuisopname vanwege COVID al na één coronavaccin 80 procent lager dan voor niet-gevaccineerden.