Zorgpersoneel krijgt coronavaccin eerst

Niet de ouderen en chronisch zieken, maar het zorgpersoneel komt voorin de rij voor het coronavaccin. Dat heeft het kabinet besloten.

De Gezondheidsraad had eerder geadviseerd om ouderen en kwetsbaren eerst te vaccineren met het coronavaccin, als dat eenmaal is goedgekeurd. Dit zou de druk van de zorg afhalen. Minister Hugo de Jonge nam dit advies over, maar het kabinet heeft nu een ander besluit genomen: de zorgverleners krijgen eerst een inenting.

Distributie

Reden is volgens de NOS dat het Pfizer/BioNTech vaccin extreem koel bewaard moet worden (-70 graden). Gevolg is dat mensen naar centrale toedienpunten moeten komen. Dat is bijvoorbeeld voor ouderen in een verpleeghuis niet altijd mogelijk. Vandaar dat ervoor gekozen is eerst het zorgpersoneel in te enten. Zij kunnen makkelijker naar centrale 'priklokaties' komen.

NIet genoeg vaccins

Het gaat om het zorgpersoneel in de verpleeghuizen, de thuiszorg, de wijkverpleging en de gehandicaptenzorg. Dat zijn zorgverleners die veel ouderen zien, waardoor ouderen indirect toch  beschermd worden. Opgeteld gaat het om 625.000 mensen. Zoveel vaccins zijn er nog niet in januari, want het kabinet heeft de hand kunnen leggen op vaccins voor 450.000 mensen. Aan de andere kant – het is de vraag of alle zorgverleners dit vaccin al meteen willen. Bij de griepprik staat ook niet iedereen in de rij.

Veiligheid

Het is overigens nog niet zeker of mensen met een chronische ziekte en ouderen goed reageren op het Pfizer/BioNTech vaccin. Maar de Amerikaanse FDA publiceerde een document waarin stond dat juist 55-plussers weinig bijwerkingen hebben van het vaccin.